Hírek / Közélet

Határválság: Rendkívüli ülést tart az ENSZ BT

2021. november 11. 06:40 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

A lengyel migránsválságnak szentelt rendkívüli ülést tart csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa – közölte szerda este a dpa hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Az Észtország, Franciaország és Írország kérésére összehívott BT-ülést zárt ajtók mögött tartják meg.

A Deutsche Welle német közszolgálati műsorszolgáltató jelentette szerda este NATO-forrásokra hivatkozva, hogy a lengyel hatóságok átadták a katonai szövetségnek a határhelyzettel kapcsolatos információikat.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük az Iraki Kurdisztánból, de Szíriából és afrikai országokból is jönnek, és vannak köztük nők és gyerekek.

Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy Minszk szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Minszk ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán washingtoni tárgyalásain bejelentette, hogy az Európai Unió a jövő héten kiterjeszti a Fehéroroszország elleni szankciókat.

A migránsválság Lengyelországban a legsúlyosabb, több ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és közben egyre hidegebb van, fagyosak az éjszakák. Az elmúlt napokban a migránsok többször megpróbáltak áttörni a határon létesített szögesdrótkerítésen. Sokaknak ez sikerült, de a lengyel hatóságok többségüket elfogták.

A Gazeta Wyborcza lengyel napilap szerdai összesítése szerint az elmúlt hetekben legalább tíz halálos áldozata volt a határ térségében kialakult válságos helyzetnek. Heten közülük a határ lengyelországi oldalán haltak meg.

Szerda este a lengyel rendőrség egy Covid-mentőben bukkant rá másféltucat határsértőre. A migránsokat és az embercsempészeket – két lengyel állampolgárt – őrizetbe vették.


Forrás: MTI, hirado.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner