Hírek / Közlekedés és kék hírek

Hét újabb gyanúsítottat tartóztattak le közel egy évvel a bécsi terrortámadás után

2021. október 21. 06:30 Közlekedés és kék hírek | Szerző: Fazekas Gábor

Őrizetbe vettek hét embert bűnrészesség gyanújával a csaknem egy évvel ezelőtti, bécsi iszlamista terrortámadással összefüggésben – közölte Nina Bussek, az osztrák főügyészi hivatal szóvivője szerdán. A hét újabb őrizetes azért érdekes, mert az osztrák rendőrség sokáig azt hitte, hogy az albán származású Kujtim Fejzulai egyedül követte el a négy halálos áldozatot követelő mészárlást.
 
A szóvivő szerint három személyt azzal gyanúsítanak, hogy segített az elkövetőnek fegyverhez jutni, további négyet pedig azzal, hogy a támadás végrehajtására buzdították őt.
 
A gyanúsítottak „összefüggésbe hozhatók az Iszlám Állammal, és terrorista hálózatokkal állnak kapcsolatban” – mondta Nina Bussek az ORF osztrák közszolgálati televízió hírműsorában.
 
Az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottakat 10 év vagy életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélhetik, amennyiben bebizonyosodik bűnösségük – tájékoztatott a szóvivő.

 

 

Bussek közölte továbbá, hogy további 21 ember ellen folytatnak jelenleg is vizsgálatot bűnrészesség gyanújával. A szóvivő elmondta: a férfi azonban, aki a támadónak a fegyvereket eladta, nincs őrizetben, tekintve, hogy nem büntetett előéletű, a vásárlás előtt nem ismerte a támadót, így valószínűleg nem tudott arról, hogy mire készül.
 
Az észak-macedóniai albán családból származó osztrák Kujtim Fejzulai 2020. november 2-án négy embert megölt és huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában. A férfit a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.
 
A támadó büntetett előéletű volt, azért került börtönbe, mert Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.
 
Michael Lohnegger rendőrségi nyomozó a szerdai sajtótájékoztatón közölte: az eddigi vizsgálatok során bizonyosságot nyert, hogy a férfi egyedül követte el tettét. Ugyanakkor egyre több adat mutat arra, hogy kiképzését és felfegyverzését iszlamista szervezetek segítették.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner