Hírek / Közélet

Hétfőn kezdődnek az érettségik

2020. május 4. 08:02 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Több mint 80 ezer diák kezdi meg hétfőn az elmúlt évtizedek legfurcsább érettségijét. A különleges szabályokat egy 120-160 nanométer széles vírus okozza: csak írásbeli vizsga lesz, egy teremben maximum tíz diák ülhet, a folyosókon mindenkinek kötelező maszkot viselnie. A járványnak nincs vége, az ország egy részén most is komoly kijárási korlátozások vannak érvényben, mégis több tízezer embernek kell most útra kelnie. Az idei vizsgának nemcsak nehézségei, de különleges előnyei is lesznek.
 
A világméretű koronavírus- járvány miatt különleges körülmények között kezdődik meg a 2020-as érettségi. Az érettségi szabályaiban olyan speciális változtatásokra volt szükség, amelyekhez hasonlóra a második világháború óta nem volt példa: 
 
  • A vizsgák nem 8-kor, hanem 9-kor kezdődnek, hogy a tömegközlekedésben elkerüljék egymást a munkába és az érettségire igyekvők.
  • Csak írásbeli vizsgákat tartanak. Ezzel a felére csökkentik a személyes kontaktusok számát.
  • Egy teremben legfeljebb tíz diák ülhet, közöttük legalább másfél méter távolságot kell tartani.
  • Az osztálytermen kívül a folyosókon mindenkinek maszkot kell viselnie.
  • Szóbelik csak azokból a tárgyakból lesznek, amelyekből középszinten nincs írásbeli. Ezek a tárgyak a  célnyelvi civilizáció, a bibliaismeret, a judaisztika, a népművészet, a hittan, valamint „szóbeli” érettségi lesz lesz testnevelésből is. Sajátos nevelési igényű diákok az írásbeli vizsga helyett tehetnek szóbelit más tárgyakból is. 
  • Akiknek a továbbtanuláshoz most nem szükséges a vizsga – például mert nem végzős, és csak előrehozott vagy szintemelő vizsgát akart tenni –, az most nem érettségizhet. Eredetileg 113 387-en jelentkeztek érettségire, de végül az előrehozott vizsgákra készülők kirostálásával 25 százalékkal csökkentették a diákok számát. Hétfőn így hivatalosan 84 284-en vizsgáznak, de ez a szám még változhat, mert az utolsó pillanatban is vissza lehet lépni az érettségitől. 
 
A diákok hétfőn magyarból, kedden matematikából, szerdán történelemből vizsgáznak. Az Indexen mindhárom nap élő adásban ismertetik az Iskolatévé tanárai a középszintű vizsga megoldásait. Hétfőn 15 órakor Kovács Péter, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanára mondja el, hogyan lehetett kitölteni a magyar feladatlapot.
 
Az érettségikre érkezőknél nem mérnek lázat. Erre utalt alaposan félreérthető és ezért félre is értelmezett mondatával a múlt héten Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, akinek a fő üzenete az volt, hogy lázasan senki ne menjen vizsgázni, a lázmérésnek pedig ezért nincs értelme, mert aki bevesz két lázcsillapítót, a vizsga előtt, annál úgysem mutat semmit a hőmérő. 
 
Az iskolákat alaposan fertőtlenítik a vizsgák előtt. Az intézmények kaptak maszkot és fertőtlenítőszereket. A vizsga napján az épületek kapuit, ajtóit kitámasztják, hogy senkinek ne kelljen a kilincshez nyúlnia. A vizsga is nyitott ablakok és szellőztetés mellett zajlik mindenhol.
 
Az érettségik a koronavírus elleni védekezés miatt jegelt országban hosszú hetek óta nem látott mozgást indítanak be. Több mint 80 ezer diáknak, legalább 6 ezer tanárnak, valamint több ezer, az emelt szintű vizsgákra a megyeszékhelyekre utazó diákokat kísérő szülőnek kell eljutnia az elkövetkező napokban a kijelölt vizsgahelyszínekre.
 
Budapesten az első héten csaknem 17 ezer diák tesz majd vizsgát közel 270 oktatási intézményben. A fővárosban ezért a Budapesti Közlekedési Központ újra a járványhelyzet előtt megszokott, tanítási időszakban érvényes menetrendre áll vissza: hétfőtől 200 járművel több közlekedik majd, mint az eddig érvényes, tanszüneti menetrendben. Senki ne felejtse el: az április 27-én életbe lépett fővárosi rendelet értelmében kizárólag maszkban, vagy az orrot és szájat eltakarva lehet utazni. Ugyanez érvényes az egész országban a tömegközlekedési járművekre.
 
Forrás: index.hu
Kép: Eduline


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner