Hírek / Sport

Hivatalos: átmenetileg ötöt lehet cserélni mérkőzésenként

2020. május 9. 07:52 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szabályalkotó testülete, az IFAB elfogadta, hogy a nemzeti szövetségek engedélyezzék, a csapatok egy mérkőzésen az eddigi maximum három helyet ötször cserélhessenek.

 

Egyre közeledik az ideje annak, hogy a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett bajnokságokat újra indítsák. A FIFA szabályalkotó testülete elfogadta a nemzetközi szövetség javaslatát, hogy időszakosan öt cserét lehessen alkalmazni a mérkőzéseken, a játékosok biztonsága érdekében.

 

 

Az IFAB azokra a bajnokságokra, kiírásokra engedélyezi a szabálymódosítást, amelyek már elkezdődtek vagy már tervezik a folytatást és legkésőbb 2020. december 31-ig befejeződnek.

A szövetség javaslatát figyelembe véve a szabálykönyvnek a cserékre vonatkozó harmadik szabályzatát módosítják. Annak érdekében, hogy ne legyen túlzottan sok játékmegszakítás a mérkőzések folyamán, a rendes játékidőben változatlanul csak háromszor cserélhetnek a csapatok, a fennmaradó két cserelehetőséggel a két félidő között élhetnek.

A módosítás már hatályba is lépett. Az ideiglenes módosítás alkalmazásáról szóló döntés az egyes versenyszervezők mérlegelési jogkörébe tartozik, míg az IFAB és a FIFA később határozza meg, hogy ezt az ideiglenes módosítást szükséges-e hosszabbítani, akár a 2021-es évre.

A magyar szövetség (MLSZ) már kedden bejelentette, hogy a márciusban félbeszakadt tavaszi idény május 23-án kezdődő pótlása során meccsenként öt játékost cserélhetnek majd az együttesek
.

A FIFA pénteken azt is bejelentette, hogy a videobírót (VAR) használó versenysorozatok illetékesei szabadon dönthetnek a technológia további alkalmazásáról az idény folytatásában. Az olasz játékvezetők testülete áprilisban közölte, hogy veszélyesnek tartja a VAR használatát, mivel az ellenőrzéssel megbízott szakemberek gyakran zsúfolt körülmények között dolgoznak.

 

Forrás: m4sport.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner