Hírek / Kultúra

Idén három operatőr kap Kovács László-Zsigmond Vilmos Életműdíjat

2023. március 25. 08:30 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Idén három operatőr, Balog Gábor, Buglya Sándor és Lugossy István kapja meg a Kovács László-Zsigmond Vilmos Életműdíjat - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.
 
Mint írják, a Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Díjak alapítása óta különböző díjakkal ismerik el a magyar operatőrök közösségének azon tagjait, akiknek karrierjük példaértékű a magyar filmgyártás világában.
 
Ebben az évben Kovács László-Zsigmond Vilmos Életműdíjban részesül Balog Gábor Balázs Béla-díjas operatőr, aki többek között a Szökés (1996), a Jadviga párnája (2000), valamint a Történetek az elveszett birodalomból (2004) című alkotásokban nyújtott kimagasló operatőri teljesítményt.
 
Életműdíjjal jutalmazzák a Balázs Béla- és Csokonai Vitéz Mihály-díjas Buglya Sándort, a Sváb passió (1990), a Bánya utca (2005) vagy a Zsákfalu, amíg a temető eléri a postát (2007) című dokumentumfilmek rendező-operatőrét, aki a kilencvenes évek magyar filmgyártásának egyik legsikeresebb műhelyét, a Dunatáj Alapítványt is vezette.
 
Életműdíjat kap Lugossy István Balázs Béla-díjas operatőr-rendező is, aki olyan filmek fényképezéséért felelt, mint az Amerikai anzix (1975) vagy az Októberi vasárnap (1979). Pályafutása során rendező és operatőrként olyan dokumentumfilmeken is dolgozott, mint a Széna tér 56. (1993) vagy a Szabad a gazda (2005).
 
A Bojkovszky Béla Díjat idén Büti Zsolt fővilágosító kapja magyar és külföldi produkciókban nyújtott magas színvonalú munkájáért. Büti Zsolt dolgozott Az utolsó királyság, Az elmeorvos, A kém és a Herkules című alkotásokon is.
 
Mint írják, az idei Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyre tizenkét kategóriában - játékfilm, TV-film, dokumentumfilm, természetfilm, ismeretterjesztő film, portréfilm, kisjátékfilm, diákfilm (diák vizsgafilmek), zenés klip, promóciós videók, reklámfilmek, valamint 3D látványtervezők és kivitelezők kategóriákban - várják a jelentkezéseket április 6-ig.
 
A diákfilm kategória résztvevőinek idén is lehetőségük lesz elnyerni Magyarország legértékesebb diákfilmes díját, a Sparks Kft.-Panavision filmes kameracsomag különdíját, amelyet 2005-ben Zsigmond Vilmos és Romwalter Béla "Richy" alapított - áll a közleményben.
 
Forrás: MTI
Kép: magyar.film.hu


next 5

A mi világunk

Hírek