Hírek / Közélet

Idő előtt vissza tudta fizetni adósságát a Nemzetközi Valutaalapnak Görögország

2022. április 5. 06:45 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Görögország a lejárat előtt csaknem két évvel vissza tudta fizetni adósságát a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) – közölte hétfőn Hrísztosz Sztaikúrasz görög pénzügyminiszter.

A visszafizetéssel lezárul a 2010-től 2018-ig tartó görög adósságválság fejezete is – jelentette ki a tárcavezető. Hozzátette, hogy az 1,85 milliárd euró vészhitel idő előtti törlesztésével az ország 230 millió euró kamatot is megspórol.


Görögország márciusban kapta meg ehhez az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) és Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) uniós pénzügyi válságkezelő alapok engedélyét, amelyek a Nemzetközi Valutaalappal karöltve megmentették az országot az államcsődtől.

Görögország a válság 2010-es kirobbanása után éveken át nemzetközi hitelezői támogatással működött. Az utolsó, harmadik mentőprogramot 2018-ban zárták le. Az ország összesen 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, cserébe szigorú költségvetési takarékossági programot, megszorító intézkedéseket kellett végrehajtania.

Bár az államadósság csökkenőben van, még mindig a legmagasabb az euróövezetben: míg 2021-en a GDP 197,1, 2020-ban pedig 206,3 százaléka volt, idén várhatóan 189,6 százalék lesz.


Forrás: MTI, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek