Hírek / Közélet

Infláció feletti juttatást kap minden magyar nyugdíjas februárban

Január 31. 07:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Néhány nap múlva érkezik a 13. havi nyugdíj. A plusz juttatást 2009-ben az akkor regnáló baloldali kormány szüntette meg, a polgári kormány azonban visszavezette azt. Ráadásul a tervezettel ellentétben idén nem kétheti, hanem teljes havi összeget kap minden érintett – jelentette ki Farkas András nyugdíjszakértő az M1 adásában.
 
Magyarország lakosságának egynegyedét, mintegy 2,5 millió embert érint az intézkedés – mondta Farkas András nyugdíjszakértő az M1 adásában. A plusz egyhavi juttatás is öt százalékkal lesz nagyobb, mint a tavalyi összeg.
 
Az emelt összegű nyugdíj február 11-én érkezik a bankszámlákra, akiknek pedig a postás hozza, azok a kézbesítés napjával egyidőben vehetik kézhez az összeget.
 
Ez minden nyugdíjas számára nagyon pozitív intézkedés – mondta. Éves szinten a plusz egyhavi nyugdíj 8 százalékos emelésnek felel meg, ami az öt százalékos emeléssel már védelmet nyújt az idén várható inflációval szemben – fogalmazott.
 
Orbán Viktor miniszterelnök még 2020 áprilisában jelentette be, hogy a kormány visszaépíti a Gyurcsány–Bajnai-kormányok alatt megszüntetett 13. havi nyugdíjat.
 
Az eredeti tervek szerint mindez négy lépcsőben történt volna meg. 2021 januárjában a 13. havi nyugdíj első negyedét kapták meg az idősek, idén két hétnek megfelelő összeg járt volna
 
A nyugdíjasok minden év novemberében megkapják a nyugdíjkifizetési naptárt, amelyben megtalálják a következő év minden hónapjára a konkrét kifizetési napokat.  
 
Ezt alábbi grafikánkon mutatjuk be:
 

Forrás és képek: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner