Hírek / Közélet

Ingyenes zöld digitális játszóház várja a klímatudatos iskolásokat

Március 31. 07:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

A ZöldForgó Élményprogram a fenntartható életmódot népszerűsíti a diákok körében - írja a ZöldPálya.
 
Már több mint 26 ezer általános iskolás próbálhatta ki a ZöldForgó Élményprogram zöld játékait, és tanulhatott a klímaváltozásról, a túlfogyasztásról, az újrahasznosításról, energiapazarlásról és az élővizek szennyezettségéről modern, digitális formában. Az országban egyedülálló edukációs program folytatódik a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének (KSZGYSZ) szervezésében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával.
 
A ZöldForgó Élménynap környezetvédelmi szemléletformáló programja 2020 tavaszán indult útjára, azzal a céllal, hogy korszerű szakmai támogatást nyújtson a pedagógusok környezeti nevelési tevékenységéhez, egy olyan generáció felneveléséhez, amely számára a fenntartható fejlődés, a környezettudatosság teljesen természetes és magától értetődő.
 
Célunk, hogy a gyerekeknek hasznos és mindennapokban is használható információkat adjunk át a jövőről, kihívásainkról és azok megoldási lehetőségeiről a fenntarthatóság témakörében. Tesszük mindezt egyszerre rendhagyó és előremutató, korszerű technikai eszközök használatával, így nem egy egyszeri élményt, hanem egy hosszú távú játékos edukációs programot kínálunk a gyermekek részére az élményprogram változatos elemeivel - mondta el Hankó Gergely, a KSZGYSZ ügyvezetője.
 
Az élménynap digitális eszközeit, játékait eddig 91 helyszínen 26 500 diák próbálhatta ki ingyenesen. A rendezvénysorozat még nem ért véget, összesen 150 helyszínre látogat majd el az ország egész területén. A ZöldForgó Élménynap a hagyományos edukációs eszközökön kívül a XXI. század digitális lehetőségeit kihasználva a kiterjesztettvalóság (augmented reality - AR) és a virtuális valóság (VR) eszközeit segítségül hívva mutatja be a gyerekeknek a bolygóbarát cselekvés lehetőségeit.
 
Az installációk nem egyszerű állóképek, a kiterjesztett valóság technológiával támogatott plakátok életre kelnek a helyszíni tabletek segítségével, és egy kortárs diák bolygóvédő tanácsait is megnézhetik az iskolások. VR szemüveg segítségével pedig - majdnem szó szerint - egy hulladékfeldolgozó üzembe is bepillanthatnak a gyerekek.
 
A látogatók a fenntartható vásárlás élményét is kipróbálhatják, akik így - többek között - azt is megtanulhatják, hogy a boltok polcairól milyen csomagolású termékeket érdemes a kosárba rakniuk.
 
A ZöldForgó program nagykövete az Alma Együttes, így az élménynap himnuszát is ők írták, sőt a program része az együttes koncertje is, ahol a gyerekek együtt énekelhetik a zenekarral a ZöldForgó! című dalt.
 
Forrás és kép: zoldpalya.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner