Hírek / Egyéb/Archív

Itt a faültetés ideje!

Március 27. 16:16 Egyéb/Archív | Szerző: Török Mónika

A tavasz az ideális időszak a faültetésre, amikor a talaj még nedves, de már felmelegedett, és a fák gyorsan képesek gyökeret verni és növekedni. Azonban a sikeres faültetéshez néhány fontos tényezőre érdemes odafigyelni. 
 
Válasszunk olyan helyet a kertben, ahol a fa megfelelő talajtípust és fényviszonyokat kap. Fontos, hogy megfelelően döntsünk a fajta kiválasztásakor is, figyelembe véve a környezeti feltételeket és a fa várható növekedését.
 
A fa ültetéséhez ássunk egy gödröt, amely legalább kétszer akkora, mint a fa gyökérzetének átmérője. A mélységét úgy állítsuk be, hogy a fa gyökérnyaka (a törzs és a gyökérzet találkozása) a talaj felszíne alatt legyen.
 
Ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a fa gyökérzetét az ültetés során. Rendezzük el óvatosan a gyökereket, és tömörítsük be őket jól, hogy ne legyenek levegőzáró rések a gyökérzet és a talaj között.
 
Az ültetés után alaposan öntözzük meg a fát, hogy segítsük a gyökerek beágyazódását a talajba. Ezután rendszeresen öntözzük meg a fát az első időszakban, hogy biztosítsuk a megfelelő vízellátást.
 
Amennyiben szükséges, támogassuk a fiatal fát faállvánnyal vagy kötözőkkel, hogy megakadályozzuk a kidőlést vagy az elbillenést. Emellett használjunk mulcsot a fa körül, hogy megőrizzük a nedvességet a talajban, és csökkentsük a gyomnövekedést.
 
Kép forrása: femina.hu


next 5

A mi világunk

Hírek