Hírek / Kultúra

Itt a kukoricaszezon

2021. augusztus 10. 07:00 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

tt a kukorica szezonja, szívesen esszük strandon, tóparton főve. De otthon is készíthetünk belőle finom csemegét. Most azt áruljuk el, ahogy nagyanyáink főzték.
 
Először is pucoljuk meg a kukoricát, szedjük le róla a zöld csuhét, valamint a szálaktól is tisztítsuk meg. Majd tegyük egy nagy lábosba, és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Ezután pár kukoricacsuhét mossunk meg folyóvíz alatt, és tegyük őket a lábosba a kukoricák közé. Majd gyújtsuk meg a lábos alatt a gázt, és kezdjük el főzni. Legalább 30 percig főzzük, amíg a kukoricaszemek meg nem puhulnak. Ezt ellenőrizhetjük is: ha egy villával beleszúrunk a kukoricába, könnyen kiderül, hogy megpuhult-e már. Ha igen, zárjuk el a gázt, a kukoricákat szedjük ki a forró vízből, majd ízlés szerint sózzuk meg őket, és már fogyaszthatjuk is. Jó étvágyat hozzá!
 
Tipp: ha egy csövet túl nagynak találunk, törjük ketté azelőtt, hogy a vízbe tesszük.
 
Ha pedig valami különlegesebbre vágynánk:
 
Kukorica-krémleves hozzávalói:
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
fél csokor petrezselyemzöld,
1 evőkanál vaj,
2 evőkanál liszt,
4-5 dl tej,
3 dl csirke alaplé,
2 doboz csemege kukorica konzerv vagy 5-6 cső főtt kukorica leszemezve,
1 teáskanál só,
bors ízlés szerint,
10 dkg sajt,
cayenne bors ízlés szerint.
 
Elkészítése:
A megolvasztott vajon pároljuk meg a kis kockákra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát.
Amikor a hagyma már üveges, dobjuk rá a felaprított petrezselyemzöldet.
Tegyük rá a lisztet és keverjük el alaposan.
Öntsük hozzá a tejet, majd a húslevest.
Dobjuk bele a kukoricát és forraljuk át.
Ezután botmixerrel turmixoljuk össze és ízesítsük – szükség szerint – sóval, borssal, cayenne borssal.
Reszelt sajttal tálaljuk.
 
Forrás és kép: ridikul.hu


next 5

A mi világunk

Hírek