Hírek / Egyéb/Archív

Japánban megvalósult az élő szövet a fémvázon

Június 22. 07:15 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

Japán tudósok tulajdonképpen élő emberi bőrt alkottak, amely segíti majd az élő és mesterséges anyagokból készült biohibrid robotok létrehozásátIsmét közelebb kerültünk a hiteles megjelenésű gépekhez - írja a PCX.
 
Az első Terminator film annak idején igazi horrort faragott az emberi bőr mögé rejtőző humanoid gép ötletéből, mely bele is égette magát az emlékezetünkbe. Aztán jött a második rész T-1000-res modellje, hogy ellopja a show-t a folyékony fémmel, mi pedig azóta drukkolhattunk, hogy a technológia fejlődésével végül melyik fantázia kerül közelebb megvalósuláshoz. Az alakváltó fém bizonyos formában már 2018 óta létezik, a mesterséges bőrt azonban idén szintén sikerült elkészíteni és az eredmény semmivel sem lett kevésbé horrorisztikus, mint a 84-es mozifilm elképzelése volt.
 
A találmányt június 9-én, a Matter című folyóiratban mutatták be, miszerint a japán csapatnak sikerült egy robotujjat bőrszerű textúrával, valamint víztaszító és öngyógyító funkciókkal ellátni. "Az ujj kissé izzadtnak tűnik közvetlenül a táptalajból" – mesél a lenyűgöző, ám kissé visszataszító találmányukról Shoji Takeuchi, a Tokiói Egyetem professzora. "Mivel az ujjat egy elektromos motor hajtja, érdekes hallani a motor kattogó hangjait is, harmóniában egy olyan ujjal, amely pont úgy néz ki, mint egy valódi ujj" – fűzte hozzá. A tudósok következetesen próbálják elérni, hogy a humanoid robotok "valódinak" tűnjenek, különösen azok esetében, amelyeket az egészségügyben és a szolgáltatóiparban az emberekkel való interakcióra fejlesztettek ki. Az emberhez hasonló megjelenés megteremtésével javítható a robotok kommunikációs hatékonysága és az irántuk táplált szimpátia.
 
A mesterséges szilikonbőrnek azonban megvoltak a korlátai, márpedig a jelenlegi robotokhoz kifejlesztett mesterséges bőr általában szilikonból készül, amely az emberi megjelenést utánozza. Azonban nem ér el valósághűen finom textúrákat, például ráncokat, és nincsenek bőrspecifikus funkciói sem. A robotokat borító élő bőrlemezek előállítása is csak korlátozott sikerrel járt, mivel nagyon nehéz őket az egyenetlen felületű, ráadásul mozgékony tárgyakhoz igazítani. "Ezzel a módszerrel egy képzett kézműves kezére van szükség, aki ki tudja vágni és testre tudja szabni a bőrlapokat" – folytatja Takeuchi. "A felületek bőrsejtekkel való hatékony lefedése érdekében szövetformázási módszert dolgoztunk ki, amellyel közvetlenül a robot köré formázhatjuk a bőrszövetet, ami egy robotujj zökkenőmentes bőrborítását eredményezte.
 
Az élő bőr megépítéséhez a csapat először a robotujjat egy kollagén és emberi bőrfibroblasztok (kollagén rostokat termelő sejtek a kötőszövetben) oldatával töltött hengerbe merítette, amelyek az emberi bőr kötőszövetét alkotó két fő alkotóelem. Takeuchi szerint a módszer sikere a kollagén és a fibroblasztok keverékének természetes zsugorodási hajlamának köszönhető, amelynek hatására az összezsugorodik és az ujjhoz igazodik. Ez a réteg biztosítja az alapot a következő sejtrétegnek, amelyhez a következő sejtréteg tapad. Ezek a sejtek az emberi hámkeratinociták, amelyek a bőr legkülső rétegének 90%-át alkotják, és ezek teszik lehetővé, hogy a robot bőrszerű textúrát és nedvességmegtartó barrier tulajdonságokat érjen el. A bőr elegendő szilárdságot és rugalmasságot mutatott ahhoz, hogy a robotujj görbülni és nyújtózkodni tudjon, a legkülső réteg pedig elég vastag volt ahhoz, hogy csipesszel fel lehessen emelni, és még a vizet is taszította. A fejlesztés egyik másik érdekessége, hogy a megmunkált bőr az emberi bőrhöz hasonlóan öngyógyító képességet mutatott."Meglepett minket, hogy a bőrszövet milyen jól alkalmazkodik a robot felületéhez" – mondja Takeuchi. "De ez a munka csak az első lépés az élő bőrrel borított robotok megalkotása felé". Mindezzel együtt még mindig vannak kihívások az ilyen típusú élő bőrrel kapcsolatban. Egyrészt gyengébb, mint a természetes bőr, és a túléléshez állandó tápanyag-utánpótlásra és a hulladék eltávolítására van szükség.
 
A csapat most ezeket a kihívásokat úgy próbálja majd leküzdeni, hogy kifinomult funkcionális struktúrákat épít a bőrbe, amelyek közé szőrtüszők, körmök, érzékelő neuronok és verejtékmirigyek tartozhatnak. "Úgy gondolom, hogy az élő bőr a végső megoldás arra, hogy a robotoknak az élőlények kinézetét és tapintását adjuk, mivel pontosan ugyanaz az anyag borítja az állati testeket" – mondja Takeuchi. Elon Musk minden bizonnyal már fel is vette velük a kapcsolatot, hiszen továbbra is lelkesen készül saját tervezésű, humanoid gépeinek megalkotására.
 
Forrás és kép: PCX


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner