Már javában tart a nagyböjt. Terendi Viktória hódmezővásárhelyi néprajzkutató a Rádió 7-nek elmondta: ez az időszak hamvazószerdán kezdődött és a húsvét előtti negyven napot jelenti. A hetedik század óta szokássá vált nagyböjt alatt Vásárhelyen is jelentősen megváltoztak az étkezési szokások. Terendi Viktória ismertette: a katolikusok szerdán, pénteken és szombaton nem fogyasztottak húst. Gyakran készítettek ilyenkor babételeket és kedvelt volt a cibere is.
„A cibere egy savanyított korpából erjesztett étel. Nagyon egészséges és az emésztésnek nagyon jó. Készítették savanyú levesként és asztalt gyümölcsökkel kiegészítve, édes verzióban is” – tette hozzá a néprajzkutató.
A témáról bővebben március 10-én, pénteken délelőtt 10 órától, a Rádió 7 Közös nevező című műsorában hallhat!