Hírek / Közélet

Jó időben és megfelelő döntések születtek Magyarországon

2021. június 3. 06:40 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Sokáig Magyarország követte Ausztriát a járványügyi intézkedések kapcsán, most úgy tűnik ez a tendencia megfordult, és inkább Ausztria követi a magyar nyitást. A sok vakcina gyorsította itthon az oltási folyamatot, ez az előny pedig a gazdasági újraindításban is megmutatkozik most.

Halkó Petra, a Századvég Nemzetközi elemzője úgy véli, nehéz megítélni, mikor jött el az a fordulópont, amikor már nem Magyarország követte Ausztriát a járványügyi intézkedések kapcsán, hanem fordítva. Ausztria gócpontországként kezdte, amikor kirobbant a járvány, azonban nagyon jól tudta mérsékelni azt a helyzetet, ami ott kialakult az első időszakban – hangzott el a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország! című műsorában.

A vakcinabeszerzések esetében azok az országok, amelyek bizakodóbbak voltak az EU vakcinabeszerzési programjával szemben, később külön megállapodásokat kötöttek annak érdekében, hogy mihamarabb beszerezzék a szükséges vakcinákat, és megkezdjék a lakosság átoltását.
Az unió több országában maradtak a korlátozások

Az EU 27 országából 19-ben még csak a kockázati csoportokba soroltakat oltják, tehát nem jelentkezhet bárki oltásra, valamint több helyen továbbra is szigorú korlátozások vannak érvényben, a köztereken kötelező a maszk, és üzletek nyitvatartását is meghatározták. Ezek nemcsak a társadalom állapotára, hanem a gazdasági helyzetre is hatnak.

Magyarország jóval előrébb van ebben a folyamatban, szabadon lehet időpontot foglalni az oltásra, mely jelentősen felgyorsította az átoltási folyamatot.

Az előny Magyarország számára azt jelenti, hogy gazdaságilag is meg kezdheti azt az újranyitást, melyre már nagyon sokan vártak.

„Eddig arra fókuszáltunk, hogy megóvjuk a gazdaságot, hogy mérsékeljük az arra érkező nyomást és terhet, amit a koronavírus-járvány okozott, most pedig arra, hogy egy újra felívelő és dinamikus pályára állítsuk át a magyar gazdaságot” – mondta Halkó Petra.

Az Európai Unió tagállamainál még mindig nagy arányban ideológiai, geopolitikai szemlélet játszik közre a vakcinabeszerzéssel kapcsolatos döntésekben. A szakértő elmondta, Németország sem egységes a vakcinakérdés kapcsán, ugyanis a Bajor miniszterelnök, Markus Söder úgy véli, fel kellene gyorsítani a Szputnyik V vakcina engedélyezését. Bebizonyosodott, hogy a keleti vakcinák is hatásosak, így a németek érdeke is az, hogy minél hamarabb olthassanak az orosz vakcinával.
Magyarország tíz évvel megelőzte az uniót

Az Európai Unió komoly célkitűzéseket állított fel a versenyképesség és a foglalkoztatottság terén. Ezekkel a célokkal Magyarország már tíz évvel megelőzte az uniót, tíz éve a kormány folyamatosan vezetett be olyan intézkedéseket, amelyek ehhez járultak hozzá. A járvány terhet tett az eredményekre, azonban a program erős alapokon áll.

 A sok vakcina gyorsította itthon az oltási folyamatot, ez az előny pedig a gazdasági újraindításban is megmutatkozik most.

 A lazítással kapcsolatos döntéseket komoly megalapozottsággal hozták meg Magyarországon, jó időben és megfelelő döntések születtek, és akkor kezdődött a korlátozások  enyhítése, amikor ezt indokolt és biztonságos körülmények között meg lehetett oldani. Kialakult az a helyzet, hogy lassan vissza lehet térni a mindennapokba.

Az Európai Unió egyéb tagállamaiban azonban már kialakult egy karanténfáradtság, illetve egy frusztráció annak kapcsán, hogy mások már előrébb járnak.


Forrás: Kossuth Rádió, hirado.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner