Hírek / Egyéb/Archív

Jobb, ha nem főzünk mikróban tojást!

Április 7. 07:08 Egyéb/Archív | Szerző: Török Mónika

A mikrohullámú sütők korszaka kb. 40 évvel ezelőtt kezdődött, azóta szinte nincs olyan háztartás, amelyben ne használnák, ez főképp a fiatal generációra igaz - írja az egeszsegkalauz.hu. Sokak szerint használata nem teljesen veszélytelen, pedig az általa kibocsájtott sugárzás a kevésbé ártalmasak típusok közé tartozik, de azért bizonyos előírásokat nem árt betartani. A mikrohullámú sütők úgy melegítik fel az ételt, hogy az azt felépítő molekulákat rezgésre késztetik, melynek során a molekulák folyamatosan ütköznek egymással, ezáltal pedig hő keletkezik.
 
Hasonlóan hat, ha a mikrohullámok az emberi test szöveteit érik: súlyos égési sérüléseket okozhatnak, a szemben szürke hályogot idézhetnek elő. Ehhez viszont nagy mértékű sugárzás szükséges, ami a sütő nyílásain nem juthat ki. A mai, modern mikróknál nagyon minimális a sugárzás esélye.
 
Vannak, akik nem kedvelik ezt a gyors megoldású háztartási eszközt, mivel nem egyenletesen melegíti fel az ételt, ami azt jelenti, hogy az ételekben lévő baktériumok túlélhetik a hőkezelést.
 
A reggeli főtt tojás elkészítése is kimondottan veszélyes lehet! A tojásban lévő nedvesség olyan extrém gőzt hozhat létre, amely hatására a tojás felrobban, vagy szétreped, és ez akár a kezünkbe, vagy a tányéron is bekövetkezhet, kellemetlen, égési sérüléseket okozva. Ha a főtt tojást szeretnénk felmelegíteni, előtte vágjuk apróbb darabokra, így megelőzzük a "robbanást". A tojás főzést pedig jobb, ha hagyományan oldjuk meg!
 
Forrás: egeszsegkalauz.hu
Fotó:pixabay.com


next 5

A mi világunk

Hírek