Hírek / Egyéb/Archív

Jönnek a WiFi 7-routerek

2022. november 20. 07:30 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

A jövő év elején futnak be az első ilyen megoldások, jóval nagyobb sebességet ígérve - írja az sg.hu.
 
Az elmúlt hetekben mi is beszámoltunk arról, hogy sokkal gyorsabb 5G-t ígért az amerikai szankciókkal sújtott Huawei, eközben azonban a WiFi terén is volt miről írni, hiszen a szintén nagy átviteli iramot kínáló WiFi 6E már jelen volt a hétköznapokban. Most ez utóbbi kategóriában látunk újabb nagy előrelépést, az első megoldásokat már be is jelentették.
 
A napokban a jól ismert TP-Link rántotta le a leplet saját fejlesztéseiről, amelyeket egy hosszabb videóban vehetünk szemügyre. Ezek már szinte kivétel nélkül a vadonatúj WiFi 7 (802.11be) szabványra épülnek, amelynek elméleti plafonja 30 Gbps, és bár ezt nyilván nem túl gyakran érjük majd el otthonunkban és a munkahelyen, az előrelépés mégis egyértelmű. A gyártó több eltérő típust is bemutatott, ezek egy része kifejezetten érdekesen fest, ám a hangsúly a számos eltérő antenna egyidejű alkalmazásán, valamint az ezáltal elért jóval nagyobb sebességen van, ami nem túl meglepő.
A zászlóshajóként befutó BE33000 esetében például négy eltérő frekvenciát, ezen belül is két 6 GHz-es sávot alkalmaznak, utóbbiak egyikét már kifejezetten az erősebb, stabilabb jel érdekében is bevethetjük, az úgynevezett „backhaul” funkcióban. A 10 Gbps-os WAN/LAN-csatlakozó nyilván a kiemelten gyors internetelérésért felel, és bár ez nyilván alaposan elmarad a fent említett sebességhatártól, a WiFi 7 elsősorban a hálózaton belüli nagyobb sebesség ígéretével igyekszik újat nyújtani, hiszen magán az internetelérésen nem tud mit változtatni.
 
Érdekesség, hogy a most bemutatott termékek ára 700 dollártól indul, ez nyilván az új jellegnek köszönhető, remélhetőleg 2023 első negyedéve után viszonylag gyors csökkenést látunk majd ezen a téren.
 
Forrás: sg.hu
Kép: deltanet.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner