Hírek / Közélet

Június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád lesz

2020. május 25. 12:37 Közélet | Szerző: Komjáti Ági

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz. Juhász Tünde kormánybiztos azt mondta, Trianon igazságtalan békediktátuma száz évvel ezelőtt mély sebet ejtett hazánkon, amely talán soha nem fog begyógyulni. Úgy fogalmazott, bár a végleges felépülés nem jöhet el, némi gyógyírt jelenthet - legalábbis a Csongrád megyeieknek -, hogy Trianon századik évfordulóján visszakapja a megye a Csongrád-Csanád nevet. Hangsúlyozta: a döntés történelmileg indokolható, eszmeileg pedig érthető, hiszen a Trianonban szétszakított Magyarország egyesítésének és összefogásának vágyát szimbolizálja.

 

Emlékérem és új térkép is köszönti az újrakeresztelt Csongrád-Csanád megyét

 

Jövő csütörtökön, a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján vált nevet Csongrád megye. Gémes László, a megyei közgyűlés elnöke a Rádió 7-nek arról beszélt, hogy a Csongrád-Csanád névváltoztatásnak elsősorban érzelmi jelentősége van megyei, illetve országos szinten. Emlékeztetett arra, a módosítást a történelmi hagyományokra utalva Lázár János, a vásárhelyi-makói térség képviselője kezdeményezte korábban. Hozzátette: készítettek emlékérmet és új térképet is a névváltoztatás alkalmából, amelyek hamarosan széles körben elérhetőek lesznek.

 

Nem kell lecserélni az iratokat Csongrád megye névváltoztatása miatt

 

Nem jár plusz ügyintézéssel, hogy nevet vált Csongrád megye június 4-én, a trianoni békeszerződés 100. évfordulóján. Juhász Tünde kormánymegbízott kiemelte, hogy a névváltoztatás semmilyen teendőt vagy kötelezettséget nem jelent sem a magánszemélyek, sem a vállalkozások esetében. Hozzátette: a hatóságoknak a megye nevének Csongrád-Csanádra változtatása maximum kétmillió forintos többletköltséget jelenthet.

„A korábban Csanád megyéhez tartozók öröksége, identitása újra a megye elnevezésében is helyt és szerepet kap. A Csanád megyeiek nagyon jól tudják és érzik, hogy milyen az, amikor a nevüket, az identitásukat elvesztik. Azt gondolom, hogy az a kapocs, ami az egykori Csanád vármegyében élőket mindig is összetartotta, az nem veszett el, és generációról generációra öröklődött” – fogalmazott Juhász Tünde.


next 5

A mi világunk

Hírek