Hírek / Közlekedés és kék hírek

Kamerával szűrik ki a mobilozó autósokat Hollandiában

2022. május 27. 08:00 Közlekedés és kék hírek | Szerző: Fazekas Gábor

Hollandiában már alkalmaznak egy új rendszert, amelyet most Németországban is tesztelni kezdtek.
 
A holland rendőrség fejlesztette ki és használja a MONOcam nevű megoldást, amely hidakra szerelt kamerából és egy hozzá kapcsolódó szoftverből áll. A rendszer képes testtartás, valamint az optikai felderítés alapján kiszűrni az autópályákon mobiltelefonáló személyeket. A helyszínen lévő rendőrök ezután eljárást kezdeményeznek a vétkes sofőrök ellen.
 
Most Roger Lewentz, Rajna-vidék-Pfalz belügyminisztere bejelentette, hogy a szövetségi tartományban június elsejétől tesztelni kezdik a MONOcamot. Tavaly 1001 olyan baleset történt, amely a figyelem elvonása, például a mobiltelefon használata miatt következett be. Rajna-vidék-Pfalz az első német szövetségi tartomány, amely a közlekedésbiztonság javítása miatt alkalmazza az új rendszert.
 
A MONOcam azután lép működésbe, ha a vezető közelében mobiltelefont érzékel, valamint az autós testtartása is árulkodó. Minden ilyen esetben felvétel készül, amelyet a kifejezetten az erre feladatra oktatást kapott rendőr értékel ki. A vétségért 100 eurós pénzbüntetés és egy büntetőpont jár. Lewentz közölte, hogy az első tesztekre három hónapon át Trierben kerül sor, majd a megoldást további három hónapig próbálják ki Mainzban. Az eredményeket ezt követően elemzik ki.
 
Hollandia Zeeland és Észak-Brabant tartományaiban egy 14 napos teszt alatt 3511 esetben szabtak ki a helyi rendőrök pénzbüntetést és ebből 2707 olyan esetben, amikor a vétkes sofőr kihangosítás nélkül használta a mobiltelefonját vagy a kezében tartotta azt.
 
Forrás és kép: sg.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner