Hírek / Közélet

Karácsonyi ünnepek cukorbetegként

2022. december 24. 07:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Az ünnepi időszak igazi kínzás lehet a cukorbetegeknek, függetlenül attól, hogy 1-es vagy 2-es típusú fajtájában szenvednek. Ám ennek nem kell így lennie: felkészüléssel, új receptekkel és odafigyeléssel ők is élvezhetik a finomságokat.
 
Kezdetnek meg kell értenünk, hogy diétánkat nem adhatjuk fel az ünnepi nassolás kedvéért. Nem szervezetünket kell a kínálathoz igazítanunk, hanem pont fordítva: környezetünket, étrendünket formáljuk saját képünkre.

Mindig legyen nálunk valami

Ha vendégségbe vagyunk hivatalosak, és nem ismernek még minket jól, akkor jó előre figyelmeztessük a háziasszonyt, hogy bizony cukorbetegek vagyunk, és ezen nem lehet változtatni az ő menüje kedvéért sem. Nem működik, a „csak kóstold meg” és a „csak egy falatot, nem árthat” típusú tömés, mert sok kicsi is sokra megy. Ha úgy érezzük, túlzás lenne elvárni, hogy számunkra külön készüljenek, vigyünk magunkkal a táskánkban elegendő ennivalót, amiről biztosan tudjuk, hogy nem ártalmas számunkra.
 
Ne legyünk szégyenlősek, ha nincs más, együk az otthoni menünket nyugodtan. Akár egy dobozból ki is tehetjük a tényérra, és úgy csatlakozhatunk a többiekhez – legalább nem érezzük, hogy kimaradunk a közös mókából.

Mérjünk, mérjünk, mérjünk

Ne az ünnepek idejére fogyjon ki a vércukormérőből az elem, vagy épp az inzulin, legyen elegendő tartalék mindenből, és az ünnepek alatt gyakrabban is nézzük vércukorszintünket. Maga az ünnepléssel, utazgatással, készülődéssel járó stressz megemelheti a vércukorszintet, ahogy a kelleténél több evés is. A feszültséget mozgással vezessük le, sétáljunk sokat, és ne felejtsünk el eleget pihenni.

Ne ragadjunk oda a kanapéra

Ahogy a túlzásba vitt takarítás, pörgés, főzés kimeríthet minket, megtörve napi rutinunkat, úgy az egy hétig tartó teljes ellankadás és tétlenség sincs jó hatással cukorháztartásunkra, vérnyomásunkra, testsúlyunkra vagy épp közérzetünkre. Ne hanyagoljuk el a rendszeres sportot, sétáljunk mindennap legalább fél órát a természetben, hívjuk magunkkal a rokonokat is, az ő vércukorszintüknek sem fog ártani, sőt. Rossz idő esetén táncoljunk, futkorásszunk a gyerekekkel, vagy utazzunk el síelni, szánkózni egyet a hegyekbe.

Csaljuk le a kalóriákat

Már nem szó szerint, ám a szokásos ünnepi fogásokat is el lehet készíteni cukorpótlóval, kevesebb zsírral és kalóriatartalommal. A halászléből hagyjuk ki a tésztát, ne együnk hozzá kenyeret. A szárnyashúsoknak húzzuk le a bőrét, és anélkül készítsük el őket, akkor is inkább a melle húsát együk, mint a combját. A sertéshúsokat, köretként kínált krumplit inkább grillezzük, vagy süssük sütőzacskóban, mint olajban. Együnk sok kalóriaszegény és egészséges, rostokban gazdag zöldséget, az aranyszabály szerint tányérunk minimum kétharmadát ez fogalja el.
 

Mi legyen a desszertekkel?

Természetesen nincs ünnep finomságok nélkül, de ha előre készülünk, megúszhatjuk ezt is rosszullét nélkül. Használjunk cukorpótlókat, készítsünk magunknak finomságokat, de itt is tartsunk mértéket. Nem muszáj mindent eltüntetni az asztalról sem vendégségben, sem otthon, mert a gyümölcsök, cukorpótlók is emelhetik vércukorszintünket. Együnk lassan, élvezzük ki az ízeket, és ne essünk túlzásokba.

Óvatosan az alkohollal!

A megfelelő folyadékfogyasztás fontos, hiszen hidratáltnak kell maradnunk. Igyekezzünk kerülni a cukros üdítőket, és inkább igyunk teát, vizet. Legyünk óvatosak a gyümölcslevekkel is, rengeteg cukrot tartalmazhatnak. Az alkohollal most is óvatosnak kell lennünk, de egy pohárka vörösbor még nem árthat meg – amennyiben meg is tudunk állni annyinál. Ám soha ne igyunk üres gyomorra alkoholt, mert az nagyon leviheti a vércukorszintünket, s az inzulin beadásánál is bele kell kalkulálnunk, ittunk-e alkoholt.
 
Ha buliba megyünk, vagy sok az ismeretlen körülöttünk, az alkohol okozta hipoglikémiás rohamot simán nézhetik részegségnek, ezért ha elengednénk magunkat, tudassuk legalább egy megbízható emberrel, hogy cukorbetegek vagyunk. Végezetül, soha ne igyunk úgy lefekvés előtt alkoholt, hogy ne ennénk mellé valami ételt, mert éjszaka törhetnek ránk az alacsony vércukorszinttel járó kellemetlenségek.

Forrás és kép: ridikul.hu


next 5

A mi világunk

Hírek