Hírek / Közélet

Karanténba kerültek a tesztlapok az idei középiskolai felvételin

2021. január 24. 08:10 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Szigorú biztonsági intézkedések mellett tartották meg az idei középiskolai felvételit. A járvány miatt a diákok a korábbinál több helyszínen írták a feladatsorokat, összesen mintegy 75 ezren. Az eredménytől függ majd, hogy ki melyik középiskolában tanulhat tovább. Szintén a vírus miatt idén nem egy, hanem két pótnapot is biztosítanak azoknak, akik ma nem tudtak részt venni a felvételin – közölte az M1 Híradó.
 
Szombaton reggel 10-től a 9. évfolyamba jelentkezők közül több mint 62 ezren írtak központi felvételit, a 6 osztályos gimnáziumokba jelentkezők közül 8 100, míg a 8 osztályosba jelentkezők közül pedig 5 200 diák adott számot tudásáról írásban. A vizsgákat – a járványhelyzet miatt – a korábbiaknál lényegesen több, 535 helyszínen szervezték meg.
 
Maszk, hőmérőzés, fertőtlenítés, szellőztetés
 
„Tíz termet rendeztünk be, a termekben másfél méterre vannak egymástól az asztalok, ugyanannyi szék ahány diák, tehát maximálisan betartjuk a biztonságot. A diákok maszkban érkeztek, fertőtlenítünk. Szellőztetünk is ha kell, bár akkor egy kicsit hidegebb lenne, tehát mindent megteszünk azért, hogy biztonságosan működjünk a dolog." – mondta Fábián Zoltán, igazgató, Szily Kálmán technikum.
 
Zalaegerszegen a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban 124 írták meg a felvételit szigorú biztonsági intézkedések mellett.
 
„Nem számítunk annyira durván nehezekre, de azért kellett készülnünk bőséggel,matekórán egy csomót gyakorloltunk rá és otthon is rengeteget úgyhogy szerintem felkészültnek érezzük magunkat." – mondta Őry Hunor.
 
Debrecenben is testhőmérséklet mérés és kézfertőtlenítés után léphettek be a felvételizők a Szent József Gimnáziumba.
 
„Egyrészt jártam a sulimba a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola felkészítőkre magyarból is meg matekból is valamint otthon oldogattam a feladatlapokat" – mondta egy másik felvételiző, Magura Anna Luca.
 
Karanténba kerültek a felvételi lapok
 
A szigorú biztonsági szabályok a felvételi után is érvényben maradnak. Debrecenben például a megírt felvételi lapok karanténba kerültek.
 
„Huszonnégy órán keresztül nem nyúlunk hozzájuk, ez is a biztonságot szolgálja. Ez azt jelenti, hogy az én kollégáim majd valójában hétfőn kezdenek hozzá a javításhoz." – nyilatkozta Bódis Zoltán igazgató Szent József Általános Iskola és Gimnázium.
 
A diákok a magyar és a matematika feladatsorra is 45 percet kaptak. A javítási-értékelési útmutatók délután egy órától érhetőek el az oktatas.hu weblapon.
 
Idén két pótnapot is biztosítanak azoknak akik nem tudták megírni a felvételiket. A hagyományos január 28-i lehetőségen túl február 5-én újabb pótnapot biztosítanak, ezen azonban csak azok a tanulók vehetnek részt, akik igazoltan koronavírus-fertőzés, karantén vagy egyéb, önhibájukon kívüli ok miatt nem tudtak részt venni az írásbeli vizsgán.
 
 
Forrás: M1, hirado.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner