Hírek / Sport

Karrierje utolsó versenyeire készül Szilágyi Csaba

Április 7. 13:10 Sport | Szerző: Szeri Csaba

A magyar sportrajongók 2017 óta ismerhetik igazán Szilágyi Csaba nevét.

A vajdasági származású, 30 éves zentai születésű úszó az elmúlt négy év során hétből hét magyar országos bajnokságon nyerte meg az 50 és 100 méteres mellúszást (26,83-mal, illetve 59,40-nel mindkét távon ő tartja a magyar csúcsot), emellett van egy váltóaranya és több dobogós helye is klubja, a hódmezővásárhelyi NICS-HSÚVC színeiben.
 
A világversenyeken ifjúsági kora óta szerb színekben versenyez, Eb-bronzérmes és úszott vb-döntőben, ám pályafutása nem mindig alakult könnyen, többször megjárta a mennyet és a poklot egyaránt – múltról, jelenről és jövőről beszélgettünk.
 
Picit olyan, mintha az úszósportot kedvelő magyar szurkolók köztudatában csak 2017 óta, a bajnoki címeid és a rekordjaid miatt léteznél „igazán” – arról kevesebben és kevesebbet tudnak, hogy mi történt veled korábban. Hogyan alakult a pályafutásod a kezdetektől?
 
- Az egész olyan volt, mint egy hullámvasút. Ifjúsági koromban nagyon jól ment minden, néha úgy éreztem, hogyha az uszodai takarítónő lenne az edzőm, akkor is jó időket úsznék és érmeket hoznék az Európa-bajnokságokról, világbajnokságokról. Óbecsei vagyok, az óbecsei vízilabdaklub pedig 1999-ben megnyerte a BEK-et, a fél szerb és magyar válogatott ott játszott, így adott volt, hogy gyerekként vízilabdázzak. Az úszást ezzel párhuzamosan, 12-13 éves koromban kezdtem, s mivel a pólósoknál a mi korosztályunk nem volt annyira sikeres, az élményhiány miatt szükségem volt valami másra. Végül 14 éves koromban döntöttem végleg az úszás mellett. Eleinte kis versenyeken indultam Adán, Zentán, Becsén, Szentesen vagy épp Harkányban, egészen jó eredményekkel és érmekkel, ráadásul nagyon javultak az egyéni csúcsaim is. 15 évesen megúsztam az ifi vb-szintet és 2006-ban ezüstérmes lettem Rióban. Ez óriási löketet adott, ráadásul a legjobb barátom, Ivan Lendjer győzött 100 méter pillangón, a kivételesen jó generációnkban így motiválni tudtuk egymást. 2008-ban ifi Eb-t nyertem Belgrádban, míg a mexikói vb-n 50 mellen ezüst-, 100 mellen bronzérmes lettem. Még juniorként, 17 évesen jutottam ki a pekingi olimpiára, ami hatalmas élményt jelentett.
 
Az interjú folytatása ide kattintva érhető el.
 
Forrás: eurosport.com / Nagy Benjámin
Fotó: Eurosport


next 5

A mi világunk

Hírek