Hírek / Kultúra

Kerekasztal-beszélgetést rendeznek a magyar nőknek a tudományban betöltött szerepéről Párizsban

Június 25. 07:30 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

A konferencia részét képez iHugonnai Vilma, Magyarország első orvosnője halálának 100. évfordulója alkalmából az UNESCO-val közösen szervezett megemlékező rendezvényeknek.

Hugonnai Vilma, Magyarország első orvosnője halálának 100. évfordulója alkalmából a nőknek a tudományban betöltött szerepéről rendez kerekasztal-beszélgetést hétfőn Párizsban az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) magyar képviselete.
 
A tájékoztatás szerint az eseménynek a Párizsi Magyar Intézet biztosít helyszínt, s a konferencia részét képezi az évforduló alkalmából az UNESCO-val közösen szervezett megemlékező rendezvényeknek.
 
Az angol nyelven folyó kerekasztal-beszélgetés résztvevői Franciaországban dolgozó magyar kutatónők:  Balogh Zsófia, Jakab Tóth Éva, Molnár Margit és Somogyi Andrea, akik Hugonnai Vilma történelmi példáját megidézve a nőknek a tudományban betöltött szerepének általános kérdéseiről és a személyes lehetőségekről beszélgetnek, valamint az oktatás és a külföldi tudományos karrier kérdéseire is kitérnek. A beszélgetést Gabriela Ramos, az UNESCO társadalomtudományi főigazgató-helyettese moderálja. Bevezetőt mond Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület elnöke.
 
Az 1847-ben született Hugonnai Vilma volt a legelső magyar orvosnő, de a kor nem kedvezett sem a szokványostól eltérő női vágyaknak, sem az egyenjogúságnak, így Zürichben tanult és szerezte meg orvosi diplomáját 32 évesen, amit 17 évvel később a Semmelweis Egyetem jogelőd intézményében védett meg. Az orvosi szigorlatokat 1897-ben tette le, és még abban az évben doktorrá avatták Magyarországon. Halálakor már több száz orvosnő gyógyított Magyarországon. Nevét Budapesten, a Józsefvárosban a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája előtt tér és emléktábla, Nagytétényben iskola őrzi, 2010 óta a Semmelweis Egyetem  Hugonnai Vilma emlékéremmel ismeri el az intézményben a fiatal orvos-oktató vagy kutatónőket.
 
Forrás: MTI
Kép: cultura.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner