Hírek / Kultúra

Két ezres sorozatú villamost mentettek meg az enyészettől

2023. május 18. 07:00 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Az Északi Járműjavítóba szállították kedden azt a két darab ezres sorozatú villamos motorkocsit, amelyek a Zugligeti Libegő völgyállomása közelében álltak erősen leromlott állapotban – közölte a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kedden az MTI-vel.
 
A közlemény szerint az 1043-as és az 1061-es pályaszámú ezres sorozatú villamos motorkocsikat a Múzeum gyűjteményfejlesztési programja keretében szállították a Kőbányai úti járműjavítóba. A kormány által támogatott programban a közlekedéstörténet különleges tárgyait és járműveit menti meg az utókor számára a múzeum.
 
Az intézmény célja a jövőben a két erősen leromlott állapotú jármű teljes restaurálása. A járműmatuzsálemek újjászületésüket követően a tervek szerint az Új Közlekedési Múzeumban is megtekinthetőek lesznek majd.
 
Az ezres sorozatú villamos motorkocsik a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság legnehezebb járművei voltak, melyeket 1911-ben szereztek be. A teljesen magyar gyártású villamosokból összesen 80 darab készült a Kistarcsai Gép- és Vasútfelszerelési Gyár, illetve a Ganz üzemeiben. Az 1930-as, 1940-es évek fővárosi közlekedésének meghatározó járművei voltak, erős motorjaiknak köszönhetően Budapest legforgalmasabb villamosvonalain közlekedtek 73 éven keresztül.
 
A most megmentett járművek egykor a Budagyöngye és a Zugliget között közlekedő 58-as villamosjárat bejáratott típusai voltak. A két villamos eredetileg favázzal épült, majd 1958-59-ben acélvázasították őket. 1977-ben befejeződött a villamosvonal működése.
 
Mint felidézték, a gyűjteményfejlesztés során a múzeum az elmúlt években olyan járművekkel gazdagodott, mint egy eredeti, 1926-ban készült Ford T-modell, egy Skoda Octavia Super, egy Citroen DS vagy egy GAZ-12 ZIM.
 
A járművek az Északi Járműjavítóban a Dízelcsarnokba, az UV villamosok mellé kerülnek, míg megkezdődik a restaurálásuk.
 
Forrás: MTI
Kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek