Hírek / Kultúra

Két magyar film is díjat nyert Luxemburgban

2022. október 25. 07:00 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Csuja László és Nemes Anna egy női testépítőről szóló, Szelíd című alkotása a fődíjat, a K. Kovács Ákos rendezésében készült Branka pedig a legjobb rövidfilm közönségdíját nyerte el a 15. CinEast közép-európai filmfesztiválon Luxemburgban – közölte a Nemzeti Filmintézet hétfőn.
 
Csuja László és Nemes Anna magyar-német koprodukcióban készült „testmelodrámájában” egy női testépítő komoly áldozatot hoz azért, hogy megnyerje a világbajnokságot. Egy röpke szerelmi találkozás azonban rádöbbenti, hogy neki is van lelke, amely – testéhez hasonlóan – megérdemli az elismerést – olvasható az NFI közleményében.
 
Mint írják, a vasárnap véget ért 15. CinEast filmesekből álló nemzetközi zsűrijének méltatása szerint a Szelíd rendezőpárosa „tapintattal és türelemmel egy olyan univerzumot mutat be, amely kevéssé ismert és eddig alig volt látható nagyvásznon. Az alkotás egy, az ismerttől eltérő, másik fajta szépséggel szembesíti a nézőt, és ítélkezés nélkül beleszerettünk.”
 
A filmet először az amerikai Sundance Filmfesztiválon mutatták be, ott első magyar játékfilmként szerepelt a versenyprogramban, de vetítették a rangos Sydney-i Filmfesztiválon is.
 
A Szelíd korábban díjat kapott a Clevelandi Nemzetközi Filmfesztiválon és a németországi Wiesbadenben rendezett GoEast fesztiválon is. A Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon Csonka Eszter a filmben nyújtott alakításáért a játékfilmes zsűri elismerését érdemelte ki.
 
A Szelíd az NFI támogatásával készült, producere Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió) volt. A film online nézhető az NFI FILMIO nevű streamingcsatornáján – írták a közleményben.
 
A legjobb rövidfilm közönségdíjával jutalmazott Branka a magyar-jugoszláv határ közelében játszódik 1991-ben.
 
A címszereplő szarajevói ápolónő munkát kap egy állami kórház szülészeti osztályán, ahol az osztály főorvosa megpróbálja rávenni arra, segítsen újszülötteket kicsempészni a kórházból, majd hitesse el szüleikkel, hogy a külföldi pároknak eladott babák születésük után nem sokkal meghaltak.
 
Az önmagát és családját is féltő lánynak élete legnehezebb döntését kell meghoznia. K. Kovács Ákos rendezése a Salamandra Film gyártásában készült a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával, producere Gyurin Zsuzsi és Osváth Gábor volt – áll a közleményben.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: szinhaz.online


next 5

A mi világunk

Hírek