Hírek / Sport

Két magyar is aranyéremért birkózhat a budapesti Európa-bajnokság első döntős napján

Március 29. 07:00 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

Az aranyéremért léphet szőnyegre kedden a szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában szereplő Muszukajev Iszmail, valamint a 97 kg-ban érdekelt Bajcajev Vlagyiszlav. Előbbi technikai tussal, utóbbi meggyőző elődöntőbeli győzelemmel jutott döntőbe a budapesti birkózó-Európa-bajnokság nyitónapján.
 
A 2019-ben már magyar színekben világbajnoki bronzérmes Muszukajev a tokiói olimpián megszerzett ötödik helye óta nem versenyzett, a hosszú kihagyás ellenére azonban remek formát mutatott délelőtt, ugyanis a negyeddöntőben technikai tussal verte az albán színekben szereplő Islam Dudaevet.
 
A hétfő esti elődöntőben a tavalyi kontinensbajnokságon ezüstérmes, a világbajnokságon ötödik lengyel Krzysztof Bienkowski várt rá.
 
Muszukajev szokásához híven megfontoltan kezdett, de ahogy lehetősége adódott, támadni próbált, fejlefogásból indulva kiléptetéssel kísérletezett, riválisa azonban kivédekezte a szituációt. A lengyel ugyanakkor előre egyáltalán nem ment, így a második percben előbb figyelmeztették, majd intették, s mivel az utóbbit követő félpercben sem csinált akciót, az FTC szabadfogásúja került előnybe (1-0).
 
A szünetig az állás nem változott, azt követően viszont Muszukajev robbantott, szinte azonnal a kezdés után villámgyors akcióval levitte riválisát, és kétszer bebillentette, így 7-0-ra elhúzott, egyúttal közel került a technikai tushoz is. Ezt néhány másodperccel később el is érte, méghozzá egy egészen gyönyörű, szuplénak nevezett nagy ívű dobással (11-0), mely után hatalmasat kiáltva bokszolt a levegőbe örömében.
 
„Az első menetben a lengyel nagyon zárkózottan birkózott, ezért nem csinált akciót Iszmail, de a másodikban gyorsan eldöntötte a mérkőzést – kommentálta a látottakat Gulevszkij Konsztantin, a válogatott edzője. – Iszmailnak sokat jelent, hogy Budapesten birkózhat az Eb-n, ezt lehetett látni a győzelme után. A 2019-es világbajnokságon láthattuk ennyire örülni.”
 
Muszukajev a keddi fináléban a tokiói olimpia ezüstérmesével, a 61 kilogrammban háromszoros világbajnok azeri Haji Aliyevvel csap majd össze az aranyéremért.
 
A 2018-ban Eb-győztes Bajcajev idén csatlakozott a magyar válogatotthoz, a kontinensviadal az első nemzetközi versenye piros-fehér-zöld színekben. A bemutatkozása nagyszerűen sikerült, délelőtt előbb 3-1-re, majd 6-4-re győzött egyaránt hozzá hasonlóan orosz származású rivális ellen.
 
A hétfő esti elődöntőben a német Erik Sven Thiele várt rá, aki előzetesen könnyebb riválisnak tűnt a szlovákiai Batyrbek Tsakulovnál, illetve a macedón csapatot erősítő Magomedgadji Nurovnál. Bajcajev, talán ezért is, teljesen másként kezdett bele a meccsbe, mint a korábbi találkozóiba. Délelőtt mindkétszer óvatos volt az elején, ezúttal viszont néhány másodperc után támadott, szépen kikapta riválisa mindkét lábát, s lent villámgyorsan kétszer pörgetett (6-0). A hatpontos előny tudatában a folytatásra visszavett a tempóból, a harmadik percben azonban – Thiele indításába belefogva – két ponttal így is növelte a különbséget.
 
A második menetre az igazi kérdés az maradt, hogy idő előtt lezárja-e Bajcajev a meccset. A 31 éves sportoló azonban már nem kapkodott, három percen át csak arra figyelt, hogy ne csináljon rajta akciót a német, s ugyan egy szabálytalanságért kapott intése miatt ellenfele egy ponttal közelebb került hozzá, győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben.
 
„Legutóbb négy éve voltam nagy világversenyen, akkor megnyertem az Európa-bajnokságot. Nagyon fontos ez az esemény, ismét úgy érzem magam, mint amikor fiatalon bizonyítottam egy-egy eseményen. Motivált vagyok és győzni akarok – nyilatkozta a nap végén Bajcajev, aki elmondása szerint három hónapja napi három edzéssel készült a versenyre. – Az elődöntő végén felszabadultan ünnepeltem, ez a közönségnek és az egész magyar csapatnak szólt. Nagyon jólesett, hogy befogadtak, s ilyen könnyen beilleszkedtem. Természetesen győzni szeretnék kedd este, fontos lépés lesz az olimpiai álmom megvalósításához.”
 
A kedden 18.00-kor kezdődő helyosztós programban Bajcajev az azeri Magomedkhan Magomedovval küzd majd meg az aranyéremért. A másik magyar finalista, Muszukajev riválisa a szintén azeri, olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok Haji Aliyev lesz.
 
A hétfői másik két magyar, Antal Dávid (70 kg) és Vida Csaba (79 kg) a nyolcaddöntőben kikaptak, s legyőzőik elődöntős veresége miatt kiestek a versenyből.
 
A 11.30-kor kezdődő második versenynapon a szabadfogású-válogatott másik négy tagja, Halidov Gamzatgadzsi (61 kg), Kuramagomedov Murad (74 kg), Püspöki Patrik (86 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) is megkezdi szereplését.
 
Forrás és kép: M4Sport


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner