Hírek / Közélet

Kiderítették, hogyan fertőződött meg szalmonellával a belga csoki

2022. július 9. 06:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

A belga csokoládégyárban észlelt szalmonellafertőzés a Vandamme cég komáromi gyárából származó szójalecitin teherautóra rakodásakor következhetett be – közölte a gyártó pénteken.
Azt írták, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) július 4-én arról tájékoztatta a céget, fennáll annak lehetősége, hogy egy, a Barry Callebaut belga csokoládégyárában történt szalmonellafertőzés összefüggésbe hozható a cég komáromi gyárából származó szójalecitin szállítmányokkal.
 
„Mivel az élelmiszerbiztonság rendkívül fontos számunkra, azonnal megtettünk minden lehetséges lépést, és vizsgálatot indítottunk, hogy felderítsük az esetleges fertőzés nyomát” – írták, hozzátéve, hogy a gyár 23 különböző pontján vett minta mindegyike negatív lett a szalmonella jelenlétére.
 
Pozitív lett azonban az a minta, amely az érintett lecitintételek Belgiumba történő szállításáért felelős fuvarozó teherautójából származik. Ebből arra következtettek, hogy a szennyeződés feltehetően a szójalecitin üzemből való kikerülése és a tartálykocsiban elhelyezése között következhetett be. Megjegyezték azt is, a fuvarozó összes többi teherautójából származó minta ugyancsak negatív lett.
 
Ismertették, a lecitint szójababból vonják ki, ezt az élelmiszer-adalékot a csokoládé emulgeálószereként használják, hogy a terméknek megfelelő viszkozitást, sűrűséget adjanak. A szójalecitin gyártásának minden egyes lépése rendkívül szigorú higiéniai körülmények között, zárt rendszerben történik, ami szinte teljesen kiküszöböli a lehetséges szennyeződések kockázatát.
 
A szennyeződés okának felderítése érdekében továbbra is konstruktívan együttműködnek a Nébihhel – írták. Hozzátették, várják, hogy a hatóság mintagyűjtése is megerősítse a vizsgálatuk eredményét. „Amint értesültünk a lehetséges szennyezésről, a lecitingyártást leállítottuk, a folyamatban lévő vizsgálat lezárultáig annak előállítása szünetel. A már meglévő lecitinkészletet zároltuk” – ismertették.
 
A belga csokoládégyár, a Barry Callebaut és ügyfelei időközben megtették a szükséges lépéseket, hogy ne szállítsák ki a fogyasztókhoz a termékeket, amelyekben az adott lecitin tételeket használták – írták.
 
Forrás: MTI
Kép: pexels.com


next 5

A mi világunk

Hírek