Hírek / Közélet

Kínai testpáncélok orosz katonákon: Peking átlépte a vörös vonalat?

2023. március 29. 06:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Már a neten árulják a frontot állítólag megjárt ukránok azokat a zsákmányolt, orosz golyóálló mellényeket, amelyek részben kínai alkatrészekből állnak. A Politico című brüsszeli lap által idézett vélemények szerint mozgásteret ad Kínának, ha Amerika nem veszi komolyan az ilyen és ehhez hasonló jeleket.
 
Kínai alkatrészeket importál a golyóálló mellényeihez egy orosz testpáncélgyártó cég. Több ilyen eszközt már az ukrajnai harctéren használnak: ezt részben kereskedelmi adatok és fényképek támasztják alá, részben azok az ukrán katonák, akik azt állítják, hogy a frontvonalban zsákmányolták ezeket a mellényeket – írja a Politico.
 
A frontról a netre
Az Import Genius nevű vámadat-összesítő cég adatai szerint 2022-ben több kínai vállalat, köztük olyan is, amely közvetlenül a pekingi kormányhoz kötődik, a páncélzatgyártáshoz szükséges alkatrészeket küldött az NPP-Klass orosz páncélzatgyártónak, amely kapcsolatban áll az orosz haderővel és a bűnüldöző szervekkel is.
 
A brüsszeli lap arról számolt be, hogy 2022-ben az NPP-Klass testpáncélokat a frontról visszatért ukránok a harctéren zsákmányolták, és ezeket most megpróbálják eladni. A Politico több eladót is megkeresett az eBayen – mindegyikük azt mondta, hogy vagy ő maga szolgált Ukrajnában, vagy ismer valakit, aki megjárta a frontot, és hogy az orosz golyóálló mellényeket közvetlenül a harctérről szerezték.
 
„Ezt a golyóálló mellényt az orosz hadseregben használták, és az ukrán hadsereg szerezte meg a Harkiv környéki ellentámadásban” – mondta az egyik, névtelenséget kérő eladó, aki szerint az Izjum városáért vívott harcban az oroszok olyan gyorsan elmenekültek az egyik alkalmi szállásukról, hogy otthagyták a holmijukat, s azok között volt ez a testpáncél is.

Kína a levegőben

Bár Washingtonnak ez elég kellemtelen, Ivan Kanapathy Kína-szakértő szerint, aki szintén szolgált a Trump-adminisztrációban, az Egyesült Államok még mindig „naivan reménykedik” abban, hogy Kína nem áll be az orosz táborba.
 
A Politico márciusban már beszámolt arról, hogy a pekingi kormányhoz kötődő kínai vállalatok kereskedelmi forgalomban beszerezhető támadófegyvereket, így gépkarabélyokat, drónalkatrészeket és testpáncélokat is küldtek orosz katonai szervezeteknek.
 
A kínai drónokat már hónapok óta észlelik a harctéren – teszi hozzá a lap.
 
A Politico többtucatnyi, a közösségi oldalakon és a Google-on közzétett fotót, valamint több, az NPP-Klass testpáncélzat alkatrészeiről készült, a VKontakte orosz oldalon közzétett videót vizsgált meg. A videók, köztük egy 2022 novemberében közzétett, kifejezetten a Klass testpáncélok gyártási folyamatába engednek bepillantást. Bár az nem derült ki, hogy mikor gyártották ezeket a mellényeket, vagy hogy azok tartalmaznak-e kínai alkatrészeket, de az importadatok alapján valószínűsíthető, hogy igen.

Egy picit mindig arrébb

A moszkvai székhelyű Klass a kereskedelmi és vámadatok szerint 2022-ben többször is importált alkatrészeket páncélmellényei gyártásához Kínából, többek között novemberben és decemberben is, több cégtől. Ezek az alkatrészek aramidszálakat tartalmaztak, amelyek a golyóálló mellényekben is megtalálhatók.
 
Bár a lap szerint Kína már átlépte az amerikai kormányzat által meghúzott „vörös vonalat”, Kanapathy szerint Hszi Csin-ping kínai elnöknek megvan az érzéke ahhoz, hogy ezt a vonalat csak apránként tolja ki, s így ez – legalábbis egyelőre – nem lépi át az amerikaiak ingerküszöbét. Kanapathy úgy látja: „ha nem jelentjük ki e vonal átlépését, az mozgásteret ad Kínának.”
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek