Hírek / Egyéb/Archív

Kitört a kanári-szigeteki vulkán, negyvenezren veszélyben

2021. szeptember 20. 07:00 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

Kitört egy vulkán a Kanári-szigetekhez tartozó La Palmán. Nem volt előjel nélküli, az elmúlt héten számos alkalommal lehetett a térségben földmozgást érezni. Emiatt a lakosságot az elmúlt napokban arra kérték a hatóságok, hogy készítsenek kis csomagokat arra az esetre, ha hirtelen menekülniük kellene. Most elkezdték az emberek kimenekítését, mintegy negyvenezren kényszerülhetnek otthonuk elhagyására – hangzott el az M1 Híradójában.
 
Szürke füst és hamufelhő emelkedett a magasba a Kanári-szigetekhez tartozó La Palmán. Mobiltelefonos felvételt készített egy turista, amikor vasárnap délután kitört a Cumbre Vieja vulkán.
 
A szigeten már napok óta méréseket végeztek a spanyol földtani intézet kutatói. A drónnal készített légi felvételeken talajtorzulásokat kerestek, miután az elmúlt napokban több földrengést is észleltek La Palmán. Bár a földmozgások meglehetősen enyhék voltak, és károkat sem okoztak, a tudósok azt feltételezték, hogy a rengések egy vulkánkitörést jeleznek előre.
 
„Ennek a fecskendőnek a szondáját negyven centiméter mélyre szúrjuk, így gázokat vonunk ki a talajból, amelyeket a laboratóriumban megvizsgálunk. Ezáltal megtudhatjuk például, hogy a vulkanikus eredetű gázoknak milyen a koncentrációja. Az adatokból pedig megismerhetjük ennek a térségnek a változásait” – magyarázta egy helyi vulkanológus.
 
A közelgő vulkánkitörésre utaló adatok alapján a hatóságok már szombaton másodfokú figyelmeztetést adtak ki a tűzhányó környékén, ahonnan szükség esetén negyvenezer embert telepítenek ki. Mindenkinek azt javasolták, hogy készítsen össze egy vészcsomagot.
 
„Azt mondták, hogy pakoljunk össze némi ruhát, a biztosítási kártyánkat, gyógyszereket, a személyi igazolványunkat és a házak tulajdoni lapjait, mert senki sem tudja, hogy mi történhet. Amikor pedig azt mondják, hogy indulnunk kell, akkor megyünk” – mondta egy helyi férfi.
 
A vasárnap délutáni órákra a rengések annyira erőssé váltak, hogy sziklaomlást indítottak el azok a hegyoldalban. Helyi idő szerint negyed négykor pedig hangos robbanás kíséretében kitört a tűzhányó.
 
A vulkánból kezdetben csak füst emelkedett a magasba, ám nem sokkal később már vörösen izzó lávát is lövellt a kráter.
 
A hatóságok megkezdték az idősek és a háziállatok kimenekítését a környező településekről, az evakuálásban a spanyol hadsereg is részt vesz.
 
A legutóbbi jelentős kitörés 1971-ben volt a szigeten. Akkor egy halász életét vesztette, mert mérgező gázokat lélegzett be. A mérések szerint most tizenegymillió köbméternyi magma gyűlt össze a vulkánban, ami a negyede az ötven évvel ezelőtti mennyiségnek.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: HVG


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner