Hírek / Közélet

Kitüntetéseket adtak át a Szociális Munka Napja alkalmából Vásárhelyen

2023. november 8. 09:42 Közélet

Díjakat adtak át a szerdai vásárhelyi közgyűlésen a Szociális Munka Napja alkalmából.

Hódmezővásárhely Szociális Ügyének Szolgálatáért kitüntetést Kerekesné Muzsik Edit, a hajléktalanszálló szociális munkatársa, Tarjánné Ráfli Katalin családsegítő és Tóth Zsolt gyógytornász vehetett át a városháza dísztermében.

Márki-Zay Péter polgármester elmondta: a most elismert szakemberek mellett a város minden szociális munkásának köszönet jár mindennapi tevékenységéért.  

 

Tarjánné Ráfli Katalin

A HTKT Kapcsolat Központ Kagylóhéj Család- és Gyermekjóléti Szolgálat családsegítője.

Tarjánné Ráfli Katalin 1999-ben kitüntetéses oklevéllel végezte el főiskolai tanulmányait, általános szociális munkás szakon. 2000-ben a gyógypedagógiai tanári diplomát is megszerezte. Elméleti tudását kibővítve 2005-ben sikeres szociális szakvizsgát tett.

Életét és munkásságát a családok megsegítése, a gyermekek jólléte, öröme és fejlesztése övezte. A Kagylóhéj Család- és Gyermekjóléti Szolgálat csapatához 1999. december 1-én csatlakozott, mint családgondozó. Az azóta eltelt 24 év, mind a szakmához, mind pedig az intézményhez való lojalitását jól példázza.

A szociális szakmában történő módszertani és jogalkotói változásokat nyomon követve mindig aktív részese volt az intézményünk aktuális munkamódszereinek kidolgozásában. Rövid ideig megbízott szakmai vezetői feladatokat is ellátott.          

2013. évtől a Kagylóhéj Család- és Gyermekjóléti Szolgálat a Mikkamakka Játéktár megnyitásával bővítette ki szolgáltatásait. A Mikkamakka Játéktár egy olyan integrált játéktér, ahol a gyermekek közösen, szüleikkel együtt játszhatnak, speciálisan képzett szakemberek értő figyelme, játékmódszertani segítsége mellett. A játéktárban alkalmazott „integratív játék” módszerében különböző tanácsadási és terápiás formák találhatók meg. Tarjánné Ráfli Katalin szakértelme, tudása, szociális érzékenysége, jó kapcsolatteremtő képessége mind-mind hozzájárult a Mikkamakka Játéktárunk nagy sikeréhez, ahhoz, hogy a családok visszatérő látogatókként, szívesen veszik igénybe szolgáltatásainkat.

Az eszköztár, a munkamódszerek és a játékok folyamatos fejlesztésével arra törekedett, hogy a Játéktár küldetése mindig érvényben maradjon.

Családsegítői munkáját ugyanez az odafigyelés és gondoskodás határozza meg, alapossága és precizitása mindig garantált.     

Tóth Zsolt

2007-ben csatlakozott a Csodaház Foglalkoztató Napközihez, és tudásával, szorgalmával, segítőkész hozzáállásával azóta is elkötelezett tagja a lelkes kis csapatnak.

A hétköznapokon a gyakorlatias problémamegoldások híve, és mindannyian számíthatunk rá, nem csak a gyerekek, hanem mi, munkatársai is. Kihívásnak érzi, hogy a különböző segédeszközöket a legcélravezetőbb módon tudja használni. Hatékonyan és eredményesen kezeli a fejlesztőeszközeinket, például a függesztőrácsot.  A halmozottan sérült emberek ellátásának alfája és ómegája a mozgásfejlesztés, illetve a mozgásképesség megtartása, így a gyógytornász tevékenysége kulcsfontosságú a Csodaházban.

Zsolt munkája nagyon kevés sikerélményt ad, leginkább az számít eredménynek, ha valakinek az állapota nem hanyatlik. Ezt szakemberként és emberként is nehéz elfogadni. A Csodaházban való gyógytornához nem elég a szakirányú végzettség, Az empatikus hozzáállás, az elfogadás, a türelem mind-mind szükséges tulajdonság ahhoz, hogy a nálunk ellátott gyermekek napjai teljesek legyenek. Kontaktusba alig vonható gyermekekről van szó, többen nagyon ritka betegséggel küzdenek. Hatalmas eredmény például, ha a következetes mozgásfejlesztésnek köszönhetően valaki támla nélküli széken is biztonsággal képes ülni. A legtöbb ember számára ez magától értetődő képesség, a Csodaházba járó gyermekek esetében azonban kemény munka eredménye. Zsolt munkája éppen ezért nagyon becsülendő, és elismerésre méltó.

A Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató részéről Hős Sándor intézményvezető úr a következő javaslatot tette:

Kerekesné Muzsik Edit

A 2023. évi Hódmezővásárhely Szociális Ügyének szolgálatáért díjra a Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretet Szolgálat, Badalik Bertalan Egyesített Szociális Intézmény Hajléktalanokat Ellátó Igazgatóság Kerekesné Muzsik Editet terjeszti fel. Edit az elmúlt évtizedekben végzett kiváló, lelkiismeretes, emberséges munkája alapján kaphatja meg ezt az elismerést.

2007. óta szociális munkásként dolgozik az intézményben, pedagógus végzettségű. Munkáját mindig precízen, odafigyeléssel végzi, figyelembe véve a lakók igényeit. A lakókkal szemben toleráns, empatikus segítőkész, a kollégáival szemben szintén. Nagyon jó kolléga, mindig lehet rá számítani.

2023. január 10. napjától az eddigi munkája mellett az intézmény vezetőhelyetteseként is dolgozik.

Fáradhatatlan, lelkiismeretes, megbízható munkája elismeréseként javasolták a kitüntetésre.

Fotó: Hódmezővásárhely Város Gyorshír Szolgálata


next 5

A mi világunk

Hírek