Hírek / Kultúra

Kocsonya ecetes tormával, paprikaolajjal

2021. március 23. 08:15 Kultúra | Szerző: Dudás Róbert

Elkészítés:


A csülköket és a körmöket, más sertés részeket megtisztítjuk. Az esetleges szőrmaradványokat leperzseljük, késsel megkaparjuk, langyos vízzel megmossuk.
Nagyméretű fazékba tesszük és bőségesen felöntjük vízzel.
Ha felforrt sózzuk, hozzáadjuk a zöldségeket, félbe vágott fej fokhagymát, fűszereket, serpenyőben odakapatott vöröshagymát.
6-8 órát lassan főzzük, legyen intenzív íze, főzés során pedig gyakran habozzuk, hogy tisztuljon a lé. utolsó egy órában a lé sós íze is legyen végleges!
Akkor készült el, ha ránézésre is remegősen puha minden hús-cupák rész, a lé pedig kristálytiszta, aranylóan sárga, szinte inkább aranybarna.
Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk pihenni a kocsonyát, egy órát.
Leszűrjük a lét hideg vízzel teli csapba tehetjük.
A csülkökből-körmökből minden csontot, porcot kiszedünk, csak a bőrt és húst hagyjuk meg.
Mély porcelán tányérokba rendezgetünk minden cupák és húsrészt.
Majd ha lehűlt a lé, de még éppen nem dermedt meg, egy konyharuhán átcsurgatjuk, és elosztjuk a tányérokba.
Ha elég hideg van kint télen az ablakban, ha nincs, a hűtőben dermesztjük meg a kocsonyát.
Másnap fogyasztjuk friss kovászolt kenyérrel, ecetes tormával, finomra vágott salottával, borssal, paprika olajjal.

Ecetes torma:


A friss tormát nyersen lereszeljük. Közben felforraljuk a cukrot, ecetet, vizet. A forrásban lévő ecetes lével leforrázzuk a tormát, majd hagyjuk teljesen kihűlni.


Hozzávalók:


Sertés hátsó csülök 1 db, kb. 1 – 1.2 kg-os
Sertés füstölt első csülök 1 db, kb. 0.5 – 0.8 kg-os
Sertés köröm 4 db
Sertés csontos farok 2 db
Sertés fül 1 db
Vöröshagyma 2 fej
Fokhagyma 1 fej
Egész bors 20-30 szem
Sárgarépa 1\2 db
Petrezselyemgyökér 1\2 db
Víz

Frissen őrölt bors
Rubin Paprika olaj
Salottahagyma, finomra vágva 1 fej
Ecetes torma:
Torma, friss 2 db
Ecet 10%-os 1 dl
Víz 2 dl
Cukor 50 g



Fotó: MTVA
Forrás: ridikul.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek