Hírek / Kultúra

Könyvvel emlékeznek meg minden idők leghíresebb Drakulája, Lugosi Béla életéről

2023. október 24. 08:00 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Boris Karloffal együtt ő volt a '30-as '40-es évek horrorfilmjeinek legnagyobb sztárja - írja a GameStar.
 
Jóllehet, amikor már leszálló ágba váltott a karrierje, olyan filmekben volt kénytelen szerepet vállalni, mint a minden idők legrosszabb mozgóképes alkotásai között számon tartott 9-es terv a világűrből (a nem kevésbé legendás Ed Wood rendezte, akiről Tim Burton forgatott nagyszerű filmet Johnny Deppel a címszerepben), pályafutása fénypontján a lábai előtt hevert Hollywood. És persze még inkább a nők, akik menten elaléltak perzselő tekintete láttán, senki sem tudott úgy nézni a kamerába köpenye mögé rejtve arcát, mint az erdélyi Lugoson 1882. október 20-án született Blaskó Béla Ferenc Dezső.
 
Színészi pályáját Magyarországon kezdte, színdarabokban lépett fel, mielőtt némafilmekben szerepelt volna, aztán a Tanácsköztársaság 1919-es bukását követően előbb Németországba, majd az Egyesült Államokba emigrált. Részvétele a színészszakszervezet létrehozásában szocialista tevékenységnek számított, amit akkoriban nem néztek jó szemmel a magyar hatóságok.
 
1928-ban már a Broadwayen játszotta Drakula grófot Bram Stoker regényének színpadi adaptációjában, három évvel később pedig a Universal Pictures őt szemelte ki a Drakula címszerepére. A hangos horrorfilm (egyébként ez volt a vámpírtörténet első feldolgozása, amiben már beszéltek is a színészek) óriási sikert aratott, Lugosi Bélából sztárt faragott, de egyúttal be is skatulyázta őt a mindenkori gonosz szerepébe, amire még rátett egy lapáttal vaskos, a lehetőségei szűk határok közé szorító akcentusa.
 
Nemcsak a szerepeket fogyasztotta tucatszám, hanem a nőket is nagy étvággyal falta, összesen öt alkalommal nősült, a negyedik házasságából született egy fia. S bár alkoholproblémákkal és morfinfüggőséggel küzdött, az utolsó éveiben is aktív maradt. 73 évesen, 1956. augusztus 16-án hunyt el szívrohamban.
 
Kalandos élete filmvászonra kívánkozik, és egy napon talán tényleg meg is filmesítik, de az sem lebecsülendő, hogy a The Hollywood Reporter Lugosi-szakértője, Robert Cremer vakos könyvben dolgozza fel az egyik leghíresebb magyar életrajzát. A több mint 700 fényképet, köztük sosem látott családi fotográfiákat tartalmazó kiadvány elsősorban Lugosi negyedik feleségével, Lillian Lugosy Donlevy-vel, valamint kisebb részben Ed Wooddal készült interjúkra épül, és végigkíséri a színész teljes életútját.
 
A ScreenRant le is leplezte a Béla Lugosi: The Man Behind The Cape (magyarul Lugosi Béla: Az ember a köpeny mögött) című kötet borítóját. A könyvet egyébkén közösségi támogatással szeretné megjelentetni a szerző, aki ebből a célból rövidesen Kickstarter-kampányt indít.
 
Forrás és kép: gsplus.hu


next 5

A mi világunk

Hírek