Hírek / Egyéb/Archív

Korábban érkeztek az első fecskék Magyarországra

Március 25. 06:30 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

Megérkeztek az első fecskék Magyarországra. Csongrád-Csanád vármegyében látták az első Afrikából hazatérő madarat. A füsti fecske kicsit korábban érkezett a szokásosnál, általában március legvégén érkeznek meg az első egyedek. Magyarországon egyébként egyre kevesebb a fecske, ami nagy baj, például a rovarok elleni védekezés miatt is, így ha tudjuk, segítsük ezeket a madarakat.
 
Hamarosan megtelnek élettel az elhagyatott fecskefészkek, ugyanis hazatért az első egyed Fábiánsebestyénre. A füsti fecske idén néhány nappal korábban érkezett a szokásosnál. Nemsokára pedig a molnár fecskét is várhatjuk.
 
Az elmúlt húsz évben felére csökkent a fecskék száma. Ennek egyik oka, hogy az emberek leverik a fecskefészkeket, de a klímaváltozás is problémát jelent.
 
Például mobil fészkekkel lehet segíteni a fecskéknek, ugyanis ha nem találnak megfelelő alapanyagot, például vizet, akkor nem tudnak fészket építeni. A mai modern fémoszlopokra pedig nem is tapad a sár. „Egy aszályos időszakban nem tudnak fészket építeni, hiszen nincsen sár, ekkor két-három héttel is eltolódik a fészeképítés, ami már a második költési időszakot veszélyezteti, hiszen két-három héttel későbbi kirepülés az őszi időszakban már akár a fiatal madarak pusztulását is okozhatja” – mondta Tóth Tamás, a Mentsük meg a fecskéket! Facebook-csoport adminisztrátora.
 
Pedig a fecskék rendkívül hasznos állatok, ugyanis óriási szerepük van a rovarok elleni védekezésben. Egy fecske csaknem egy kilogrammnyi rovart fogyaszt el egy év alatt.
 
Nemcsak a fecskéknek, a gólyáknak is elkél a segítség. Az első gólya idén hetekkel korábban érkezett vissza, mint általában. Körülbelül szeptembertől márciusig teleltek külföldön. Az önkéntesek tiszta és felújított fészekkel várják őket.
 
A korán érkező fecskéken és gólyákon kívül még sok más madarat is figyelemmel lehet követni a Madárles nevű 24 órás webkamera oldalon. A webkamerákon a madarak költését is követni lehet. A tojásrakás és a fiókanevelés április második felétől június elejéig tart.
 
„Fekete rigó párok már akár tojásokon is ülhetnek, ugyanúgy az első széncinege párok is” – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.
 
Ha valakinél még nem jeletek meg a várva várt madarak, akkor sem kell elkeserednie, ugyanis egészen sokáig eltarthat a visszaköltözés. Egy-egy ilyen madár ugyanis több tízezer kilométert is megtesz ilyenkor.
 
Forrás: ridikul.hu
Kép: pexels.com


next 5

A mi világunk

Hírek