Hírek / Közélet

Környezettudatos praktikák Sipos Gazdától

2023. február 11. 07:00 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

A tavaszi munkák előtt is, nincs más dolgunk a kerttel, mint megtervezni a következő évet, és előkészülni a kora tavaszi munkálatokra. Jó időszak ez arra is, hogy végig gondoljuk, milyen feleslegessé vált anyagok, hulladékok halmozódtak fel a ház körül, amit a kertben újra felhasználhatunk. Ötletadónak az üres pillepalackok és egyéb műanyag flakonok hasznosításának tíz lehetséges módját szeretném megosztani veletek - írja Sipos Jószef. Számomra is nagyon fontos a környezettudatos gazdálkodás, a környezetünk káros terhelésének csökkentése - tette hozzá.

Újrahasznosítás vagy újrahasználat?

Az emberiség rengeteg szemetet termel folyamatosan, a fogyasztói társadalmak által hátrahagyott hulladék pedig veszélyezteti környezetünk élővilágát, a talaj- és vízminőséget, és a klímaváltozáshoz is hozzájárul. A szelektíven gyűjtött szemét újrahasznosításának célja egyrészt az, hogy csökkentse a természetbe kerülő hulladék mennyiségét, másrészt, hogy az új termékek előállításához a lehető legkevesebb természetes erőforrást kelljen felhasználni.
 
Különbséget kell tennünk azonban újrahasznosítás és újrahasználat között. Míg az ipari újrahasznosítás során hulladékból új termék készül, addig az újrahasználat azt jelenti, hogy egy terméket, miután betöltötte feladatát, más területen kezdünk el használni, vagyis egy egyébként rövid használatú tárgy élettartamát meghosszabbítjuk. Ezt tesszük a műanyag palackok kerti újrahasználatával is.

1. Csepegtető öntöző

Vágjuk le egy műanyag palack alját, majd fúrjunk lyukakat a palack kupakjába vagy nyakába. Ássuk a palackot fejjel lefelé a növény közelébe úgy, hogy a lyukak körülbelül 10 cm-rel a felszín alatt legyenek. Most már csak annyit kell tenni, hogy sorra feltöltjük vízzel a növények mellé helyezett palackokat, máris indul az öntözés. Különösen szívesen használom ezt a módszert az olyan víz- és melegigényes növényeknél, mint a paradicsom, a paprika vagy a tök, amelyek szeretik gyökereiknél az egyenletes nedvességet. Lassíthatjuk a víz lefolyásának sebességét, ha nem fúrunk lyukakat a palackba, hanem eltávolítjuk a kupakot, és egy szorosan illeszkedő szivacsdarabot tömködünk a palack nyakába.

2. Locsolókanna palántáknak

Még egy rózsával felszerelt öntözőkannából is túl erős lehet a kiáramló vízsugár az éppen elvetett magoknak vagy a kényes palántáknak. Rajzszöggel szúrjunk egymástól egyenletes távolságra lyukakat egy palack kupakjába, és máris kész a palántáknak szánt kíméletes öntözőkanna.

3. Apró melegház a palánták védelmére

PET-palackokból miniatűr melegházat készíthetünk, amellyel a nemrég kiültetett palántákat óvjuk a hidegtől, az erős széltől és az állatoktól. Vágjuk le egy átlátszó műanyag palack alját, és egyszerűen helyezzük a palánták vagy fiatal növények fölé. Nyomjuk a talajba, hogy a szél ne fújja el. Óvatosan egy vesszőt is átnyomhatunk a száján keresztül, hogy ezzel is a talajhoz rögzítsük a palackot. A keskenyebbeket egy-egy növényhez, a nagyobb, öt-tíz literes palackokat palánták egész csoportjához használhatjuk. Ha nincs nagyon hideg, csavarjuk le a kupakot, hogy a növények szellőzhessenek.

4. Kerti lapát

Strapabíró műanyagból, például fogantyús mosószeres flakonból praktikus lapátot készíthetünk. Húzzunk egy-egy átlós vonalat a flakon mindkét oldalán az alja felől a fogantyú irányába. Kössük össze a vonalakat, majd e mentén vágjuk le a palack alsó részét úgy, hogy a vágásvonal legmagasabb része a fogantyútól kb. 3 cm-re legyen. Kezdhetjük is a lapátolást!

5. Gyümölcsszedő

Egy palack aljától néhány centiméterre vágjunk akkora kör alakú nyílást, hogy a szedni kívánt gyümölcs kényelmesen beleférjen. Rögzítsük a palack nyakán átdugott bothoz vagy rúdhoz. Az eredmény egy nagyon egyszerű, de hatékony eszköz, amellyel leszedhetjük a magasan termett gyümölcsöket.

6. Növénytartók

Átlátszó palackokból, de akár színes flakonokból is készíthetünk felakasztható növénytartókat. Vágjunk méretes nyílást a flakon oldalába, majd az alsó részbe fúrjunk vízelvezető lyukakat, s végül töltsük meg virágfölddel. Tetszés szerint vízszintesen vagy függőlegesen is elhelyezhetjük őket akár oszlophoz, kerítéshez, falhoz vagy rácshoz rögzítve – futónövényekkel különösen látványos összeállításokat alkothatunk belőlük.

7. Önműködő öntözőkonténer

A nagy nedvességigényű növények meghálálják a folyamatos vízutánpótlást. Egy méretes palacknak vágjuk le a felső egyharmadát, majd fúrjunk lyukat a kupakjába. Egy régi pólóból vagy zokniból vágjunk pamutszövetcsíkot, kössünk csomót az egyik végére, a másik végét pedig vezessük át a kupakba fúrt lyukon. A palack felső részét töltsük meg virágfölddel, és ültessünk bele növényt. Az alsó tartályt töltsük fel vízzel, majd a növénnyel beültetett felső részt kupakkal lefelé helyezzük bele a palack alsó felébe úgy, hogy a szövetcsík egészen az aljáig érjen. A szövet felszívja a vizet, és a növényeket állandóan nedvesen tartja.

8. Magtálcák

Műanyag palackokból palántázótálcákat is készíthetünk. Használjuk a palackok 3-4 cm magasságúra vágott alját; vagy vágjuk fel őket függőlegesen – így két nagyobb, sekély tálcát kapunk. Ne felejtsünk el vízelvezető lyukakat fúrni, mielőtt megtöltenénk földdel.

9. Címkék

A más projektekből megmaradt palackdarabkákból többször használható növénycímkék készíthetők. Vágjuk keskeny csíkokra, írjuk rá filctollal a növények nevét, majd amikor már nincs rájuk szükség, töröljük le a tintát, így legközelebb is felhasználhatjuk őket.

10. Melegház palackokból

Ha több száz műanyag palack gyűlt össze a ház körül, akár melegházat is készíthetünk belőlük. Távolítsuk el a palackok fenekét, majd a szájukon keresztül fűzzük fel őket kerti karókra vagy vesszőkre – az alsó nyílásokon keresztül egymásba tudjuk tolni őket. Az egymás mellé helyezett palacksorokat rögzítsük fakeretekhez, így készítsük el a fal- és tetőpaneleket. A paneleket ezután sarokkonzolokkal tudjuk rögzítheti egymáshoz. Időbe telik, míg elkészül, de milyen eredeti, környezetbarát módja az üvegház építésének!
 
Minden apró lépéssel, egyénileg és közösen tehetünk a környezetünk megóvása érdekében. Óvjuk, védjük természetünk kincseit.
 
Forrás: siposgazda.hu
Kép: designrulz.com


next 5

A mi világunk

Hírek