Hírek / Közélet

Különadót vet ki a spanyol kormány az energiacégekre és a bankokra

2022. július 14. 06:40 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Különadót vet ki a spanyol kormány az energiacégekre és a bankokra. A szocialista Pedro Sánchez miniszterelnök azt mondta: nem fogják eltűrni, hogy egyes cégek megszedjék magukat a válságon. Spanyolországban a múlt hónapban csaknem negyvenéves csúcsra ért az infláció. Madrid a családoknak is nyújtott már támogatást, hogy enyhítse a háborús infláció hatásait, de nem sok sikerrel – közölte az M1 Híradó.

Mosolyogva érkezett a madridi parlamentbe a spanyol kormányfő kedden. A szocialista Pedro Sánchez évértékelő beszédéből azonban hamar kiderült, hogy az ország helyzete korántsem rózsás és a kabinet komoly lépésekre készül.

„Különadót vetünk ki a nagy energiacégekre. A lépéstől évi kétmilliárd eurót várunk a következő két évben” – közölte a miniszterelnök, aki kiemelte, hogy a bankok szerepvállalását is elvárja a válság kezelésében.

„Rendkívüli és ideigenes adót fogunk kivetni a pénzintézetekre is, amelyek máris profitálnak az emelkedő kamatokon – mondta Pedro Sánchez. A kormányfő mindezt azzal indokolta, hogy a kormány nem tűrheti el, hogy egyes cégek megszedjék magukat a válságon.

A spanyol kormány a különadóktól 7 milliárd euró, átszámítva csaknem 2900 milliárd forintnak megfelelő bevételt remél a száguldó infláció hatásainak tompítására. Spanyolországban ugyanis négy évtizede nem látott csúcsot ért el a pénzromlás üteme.

Az ukrajnai háború hatására mostanra az élet minden területén elszabadultak az árak. Sok spanyol azt mondja: lassan nincs elég pénze a megélhetésre. A spanyol kabinet korábban ártámogatást vezetett be az üzemanyagoknál: a literenkénti 20 centes, azaz 80 forintos kedvezmény hatását azonban gyorsan semmissé tette a drágulás.

A spanyol kormány múlt hónapban döntött egy 9 milliárd eurós csomagról is, amellyel a családokat akarja segíteni. Pedro Sánchez már akkor úgy nyilatkozott, hogy a terhek enyhítéséből az extraprofitra szert tevő nagyvállalatoknak is ki kell venniük a részüket.


Forrás: M1, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner