Hírek / Közélet

Kurzot elsöprő többséggel újraválasztották

2021. augusztus 29. 07:30 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Elsöprő többséggel másodszor is Sebastian Kurzot választotta elnökévé a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) szombaton Sankt Pöltenben tartott tisztújító kongresszusán. A migrációval kapcsolatban a régi-új elnök elmondta hogy nem szabad újra elkövetni 2015 hibáit.
 
Egyedüli indulóként Kurz a jelenlévő küldöttek 99,4 százalékának szavazatával túlszárnyalta 2017-es, első elnökválasztásának eredményét, amikor 98,7 százaléknyi szavazatot kapott. A 99,4 százalékos eredmény a valaha elért legmagasabb szavazati arány, amellyel megválasztottak néppárti elnökjelöltet.
 
A kongresszust szigorú járványügyi előírások mellett tartották: a küldötteknek, a meghívott vendégeknek és a sajtó képviselőinek is igazolniuk kellett, hogy vagy átestek a koronavírus-fertőzésen, vagy teljes immunitással, illetve negatív teszteredménnyel rendelkeznek.
 
A show-elemekben is bővelkedő rendezvényt a házigazda, Jahanna Mikl-Leitner alsó-ausztriai tartományfőnök nyitotta meg, majd Günther Platter tiroli tartományfőnök bemutatta a - pártelnöki, elnökhelyettesi és a szövetségi pénzügyi referensi pozícióra pályázó - jelölteket. Ezután Angus Wöginger frakcióvezető tartott lelkesítő kortesbeszédet.
 
Sebastian Kurz tartalmilag öt aktuális téma - az adófizetők tehermentesítése, a munka világa, a gazdaság zöldítése, a digitalizáció és a migráció - köré fűzte fel a mondandóját. A kis és közepes jövedelemmel rendelkezőknek adócsökkentést, valamint az úgynevezett „családi bónusz" emelését ígérte, míg a munkakeresőknek további támogatást. Mindazonáltal hozzátette, cél, hogy aki dolgozni tud, az dolgozzon is.
 
„Az ÖVP olyan társadalmat akar, ahol az emberek felgyűrik az ingujjukat, és nem csak a markukat tartják” – jelentette ki.
 
A környezetvédelem témakörét érintve kiemelte, hogy legfontosabb feladat a széndioxid-kibocsátás csökkentése, mely a közlekedés reformjával, illetve a megújuló energiák növekvő mértékű használatával élhetőbb világot teremt az utódainknak.
 
A migráció kérdésében továbbra is kitart azon véleménye mellett, hogy nem szabad újra elkövetni 2015 hibáit, és nem az illegális migránsok korlátlan befogadása, hanem a hazájukban való segítség a megfelelő eszköz a szolidaritás kifejezésére.
 
Szólt az elmúlt másfél év nehézségeiről is, hiszen - mondta - a koronavírus-járvány árnyékában minden fronton komoly kihívásokkal kellett szembenézni. Hangsúlyozta, a válságból a kiutat csak a védőoltás jelenti. Mint mondta, a cél, hogy a járvány ne korlátozza többé a szabadságot és gazdaságot, és a válasz pedig: karantén helyett oltás.
 
Kurz - miután a küldöttgyűlés megerősítette tisztségében - köszönetet mondott a támogatásért a tagságnak, a parlamenti frakciónak és a néppárti minisztereknek is. „Hálás vagyok, hogy ilyen hátszéllel, ekkora támogatással vághatok neki a soron következő feladatoknak” – mondta a régi-új pártelnök.
 
 
Forrás: MTI, hirado.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner