Hírek / Kultúra

Kutatási célú halászat történt a Tisza mindszenti szakaszán

2022. április 27. 08:45 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Vitál Zoltán csapata a szarvasi Halkutató Intézet megbízásából 28 db fehér, illetve pettyes busát fogott ki szaporodás-biológiai vizsgálat céljából.
 
A halak nagyobb százaléka fehér busa volt, a 28-ból 5 olyan példányt találtak, amely pettyesnek vagy hibridnek tűnt. A busák össztömege 177 kiló volt, a legnagyobb hal több mint 17 kiló.
 
A két nap alatt fogott halak viszonylag soványak voltak. Ennek oka lehet, hogy az állomány túlszaporodott, és így kevesebb táplálék jut egy-egy egyednek. 

A busáról

Az amur után a másik ázsiai jövevény halunk a busa. Magyarországon alapvetően két fajtája található, a pettyes és fehér busa.
 
A busa tipikus folyóvízi hal, ami életének egy részét a főmederben, a táplálkozás idejét pedig a kiöntéseken tölti. Ősszel nagy csapatokban a folyók legmélyebb részeire húzódik telelni. Őshazájában tavasszal a folyók felső szakaszára vonulnak ívni. Hazánkban a Tisza vízrendszerében természetes szaporodása biztosra vehető. Az első megfigyelések 1973-ban a Tisza egy kubikgödrében talált nagy mennyiségű busa ivadékról szólnak. A Tiszában a busák különböző korosztályaival találkozhatunk, ami szintén a természetes szaporulatot igazolja. A halászok is csak megerősíteni tudják az alsó és felső szakaszokon a busák nászát. A busa testtömeg kg-onként 60.000 ikrát érlel.
 
A természetes vizekbe került busák állományának szabályozása majdhogynem lehetetlen feladat. Halászata nem egyszerű, mivel a kifeszített hálón delfinként ugornak át. 
 
Édesvízi halaink közül a busa tartalmaz legnagyobb mennyiségben  omega-3 zsírsavakat, melynek a tengeri halak olajához hasonló jótékony hatását magyar kutatók kísérletekkel is alátámasztva igazolták. A fehér busa húsa a közepes minőségű halhúsok közé sorolható. A busahús laza, a pontynál több szálkát tartalmaz. A reform- és biokonyhának köszönhetően elkészítésének számos módozata ismert.

Háttéranyag:haldorado.hu
Kép: HECSMSZ


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner