Hírek / Közélet

Lassabb gazdasági növekedést és nagyobb inflációt vár idén a spanyol nemzeti bank

2022. április 6. 06:40 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

A spanyol nemzeti bank (Banco de Espana) kedden közzétett jelentésében a korábban jelzettnél lassabb gazdasági növekedést és nagyobb inflációt vár idén az ukrajnai háború miatt.

A bank számításai szerint az éves növekedési kilátások a tavaly decemberben remélt 5,4 százalékról 4,5 százalékra mérséklődtek. A fogyasztói árak esetében 7,5 százalékos emelkedés szerepel a 2022-re vonatkozó frissített előrejelzésben, amely néhány hónapja még 3,7 százalékos inflációval tervezett.

A jelentésben rámutattak:
az első negyedév elején folytatódott a gazdasági aktivitás élénkülése, amelyet némileg visszafogott a koronavírus-járvány miatti korlátozások fenntartása és az infláció emelkedése.

Az Ukrajna elleni invázió azonban megváltoztatta ezt a dinamikát, jelentősen fokozta a bizonytalanságot és a nyersanyagok árának megugrásához vezetett.

Az első negyedéves GDP-növekedés 0,9 százalékos volt, szemben az előző negyedévi 2,2 százalékossal. A jelentés kitért arra is, hogy Spanyolország függősége az orosz gáztól viszonylag kis mértékű, de ettől még nem kerülte el az energiahordozók árának növekedése, amelyre „a spanyol gazdaság különösen érzékeny”.

A jegybank megállapítása szerint mindez késlelteti, hogy a spanyol gazdaság teljesítménye 2023 harmadik negyedévénél korábban visszaálljon a koronavírus-járvány előtti szintre.

A Banco de Espana arra számít, hogy a háború spanyol gazdaságra gyakorolt hatása „intenzívebb” lesz a második negyedévben.

A negatív következményeket némileg ellensúlyozni fogja a kormány múlt héten jóváhagyott, 16 milliárd euró értékű intézkedéscsomagja, valamint a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett helyreállítási alap forrásai, illetve a javuló járványhelyzet is – állapította meg a bank jelentésében.


Forrás: MTI, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek