Hírek / Közélet

Látták a halászok, ahogy a lángoló repülőgép a vízbe zuhan

2021. január 10. 07:45 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Valószínűleg a tengerbe zuhant egy utasszállító repülőgép Indonéziában. A gép Jakartából indult, négy perccel a felszállás után azonban eltűnt a radarokról: egyetlen perc alatt háromezer métert süllyedt. A fedélzeten 62-en voltak: 50 utas és a 12 fős személyzet. A 26 éves gép a légitársaság szerint jó műszaki állapotban volt – hangzott el az M1 Híradójában.
 
Pontianakra, Borneó szigetére kellett volna megérkeznie a lezuhant utasszállítónak. Az utasok hozzátartozói még annak reményében jöttek ki a reptérre, hogy hamarosan viszontlátják szeretteiket, ott hallottak először a katasztrófáról.
 
Az eltűnt utasszállítón összesen hatvanketten utaztak: 50 utas, köztük tíz gyermek, valamint a 12 fős személyzet. A kétségbeesett hozzátartozók a jakarta-i nemzetközi repülőtéren gyülekeznek.
 
Innen indult útnak Pontianak felé a belföldi menetrendszerinti járat, ám néhány perccel felszállás után megszakadt az összeköttetés az irányítóközponttal, és a repülő a radarok szerint egyetlen perc alatt három kilométert zuhant.
Lezárták a jakartai légikikötő 2D terminálját, a helyén egy válságközpontot állítottak fel: a területet katonák biztosítják.
 
Indonézia közlekedésügyi minisztere elmondta: amíg nem találják meg a repülőgép feketedobozát, nem tudják megállapítani a baleset okát. A kutatásért felelős hatóság igazgatója bejelentette: már találtak bizonyos roncsokat, eredetüket azonban még vizsgálják.
 
A maradványokat folyamatosan keresik éjszaka is. Minden perc számít, ugyanis a maradványokat néhány óra alatt messzire sodorja az áramlat. A közelben dolgozó halászok arról számoltak be, hogy látták, amint a lángoló repülőgép a vízbe zuhan és a becsapódás erejétől felrobban.
 
A lezuhant repülőgépet egy helyi fapados légitársaság üzemeltette, amelynek eddig kifogástalan volt a baleseti története. A 26 éves Boeing 737-500-as típusú utasszállító is megbízhatónak számít, utoljára 2013-ban zuhant le ilyen típusú repülőgép.
 
Szintén az indonéziai Jakartánál zuhant le azonban egy másik Boeing gyártmányú repülőgép: a Boeing 737-MAX, 2018 októberében.
 
Akkor több mint 180-an vesztették életüket. Nem sokkal később egy ugyan ilyen típusú utasszállító zuhant le Etiópiában, fedélzetén több mint 150 emberrel: senki sem élte túl a tragédiát.
 
A repülőgéptípust ezt követően ki is vonták a forgalomból.
Épp pénteken zárult le a két éve tartó vizsgálat: az amerikai székhelyű Boeing vállalat beismerte: megtévesztették a hatóságokat a 737-MAX repülésirányítási rendszerével kapcsolatban.
 
Az amerikai igazságügyi minisztérium 2,5 milliárd dollárt, vagyis mintegy 730 milliárd forint pénzbírsággal sújtotta a céget, ám egyetlen felső vezetőt sem vontak felelősségre.
 
 
Forrás: M1, hirado.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner