Hírek / Sport

Ledolgozhatatlan görög fór: vereséggel indult a pólóválogatott kísérlete az EB-n

Január 5. 06:45 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

A megfiatalított magyar férfi vízilabda-válogatott miután az első negyedben hátrányba került, már nem tudta ledolgozni a hátrányát, így a Görögországtól elszenvedett 10-8-as vereséggel kezdte az Európa-bajnokságot.
 
férfi vízilabda Európa-bajnokság, B csoport, 1. forduló:
Magyarország–Görögország 8-10 (1-2, 2-3, 3-2, 2-3)
magyar gólszerzők: Fekete 3, Burián, Tátrai 2-2, Nagy Á.
 
Varga Zsolt szövetségi kapitány a nyitányon Szeghalmi Zsombort és Varga Vincét hagyta ki a 15 fős keretből. A tavalyi vb-döntő visszavágója a rivális kapusának védéseivel és görög kapufákkal indult, az első gólt így aztán Tátrai szerezte egy megúszás után. A magyar előny azonban nem tartott sokáig, mert második emberelőnyét már kihasználta az ellenfél. A magyarok felállt védelem ellen hatástalannak bizonyultak, a görögöknek pedig a befejezésekkel gyűlt meg a bajuk, csak büntetőből sikerült vezetést szerezniük.
 
A folytatásban az újabb kimaradt magyar fórt azonnal megbüntette a görög csapat, de a negyedik emberelőnyt már gólra váltották Varga Zsolt tanítványai. Bár egy kiállítás után ismét betaláltak a görögök, Tátrai Dávid bombagóllal ismét minimálisra csökkentette a különbséget. Összességében veszélyesebbnek tűntek a görög támadások, de a kapufa továbbra is a magyarokkal volt, illetve Bányainak is volt három-négy nagy védése, így végül a nagyszünetben csak 5-3-as görög vezetést mutatott az eredményjelző.
 
Térfélcserét követően az első támadásból egy remek bejátszást követően Fekete faragta a hátrányt, ráadásul a görögök két emberelőnyös szituációt is elrontottak egy-egy rossz passzal, azonban egyenlíteni még kettős fórból sem sikerült. A rivális egyik legjobbját, Papanasztasziut cserével végleg kiállították, de a görög centerekről sorozatosan érkező kiállítások egyikét ismét kihasználta az ellenfél. A magyarok viszont tapadtak a tapasztaltabb görögökre, előbb Fekete ötössel, majd Burián kapáslövéssel válaszolt egy-egy találatra.
 
Az utolsó nyolc perc mindkét oldalon kapusvédésekkel indult, majd Görögország ismét kettővel vezetett a Hárai piros lapja után kapott ötméteressel. A rengeteg kihasználatlanul hagyott fór után az újabb görög 20 másodperces büntetéskor Burián talált a kapuba, de az ellenfél – mint szinte mindig – azonnal visszaállította a kétgólos különbséget. Bő másfél perccel a vége előtt a harmadik értékesített görög büntető eldöntötte az összecsapást, amelyen a magyar fiatalok helytálltak, de az emberelőnyös helyzetek sorozatos kihagyása miatt nem volt esélyük pontot rabolni a görög csapattól. A végeredményt Fekete találata állította be az utolsó percben.
 
A világbajnok magyar együttest ezúttal javarészt fiatal tehetségek alkotják a kontinensviadalon, míg a vb-ezüstérmesként szintén olimpiai kvótával rendelkező rivális a legjobbjaival érkezett a horvát fővárosba, így nem számított meglepetésnek, hogy az Eb-k történetében először legyőzték a magyarokat.
 
A múlt Eb-n ezüstérmes magyar válogatott szombaton Georgiával, hétfőn pedig Olaszországgal találkozik a csoportkörben, melyből az első kettő a negyeddöntőbe jut, a harmadik és negyedik helyezettnek pedig játszania kell a nyolc közé kerülésért az alsóbb divízióból érkező csoportgyőztessel vagy második helyezettel.
 
Ez az első Európa-bajnokság, amelyet az úgynevezett kétdivíziós formátumban bonyolítanak le: a legutóbbi, spliti viadal első nyolc csapata küzd két csoportban az elitosztályban, míg a második divízióban a selejtezőt sikerrel vett együttesek, szintén két négyes csoportban. Az első divízióban az első két helyen végző gárdák automatikusan a negyeddöntőbe kerülnek, míg a harmadikok a második vonal csoportmásodikjaival, a negyedikek pedig a csoportelsőkkel találkoznak a keresztbejátszásban – a győztesek a nyolcba jutnak, a vesztesek a 9-16. helyért folytatják.
 
Olaszország–Georgia 22-5 (5-0, 6-2, 6-0, 5-3)
 
A csoport:
Montenegró–Franciaország 20-19 (2-4, 2-1, 3-2, 3-3, 10-9) – ötméteresekkel
Horvátország–Spanyolország 14-12 (2-1, 2-5, 2-2, 3-1, 5-3) – ötméteresekkel
 
Forrás és kép: M4Sport


next 5

A mi világunk

Hírek