Hírek / Egyéb/Archív

Legalább kétszáz hektárnyi védett nádas égett le a Fertő tónál

2023. március 3. 07:45 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

Több mint kétszáz hektárnyi védett nádas égett le a Fertő tó északi, Ausztriához tartozó oldalán. A tűzoltók egy teljes napig küzdöttek a lángokkal. Helikopterekkel próbálták megfékezni a tüzet, amit végül csütörtök délelőttre sikerült eloltani. A pusztítás hatalmas, a nádas valószínűleg egy meghibásodott nádaratógép miatt gyulladt ki – hangzott el az M1 Híradóban.
 
Tartályból merítette a vizet egy rendőrségi helikopter az ausztriai Sásony határában. A Fertő tó északi partjánál fekvő településénél szerda reggel kapott lángra a nádas. Egy meghibásodott nádaratógép okozta a tüzet, amely ezután rohamosan terjedni kezdett a száraz növényzetben.
 
A lángokkal több mint százötven tűzoltó vette fel a küzdelmet: 14 környező településről és a szomszédos Alsó-Ausztria tartományból is érkeztek egységek.
Támogatásukra az osztrák belügyminisztérium és a hadsereg is küldött helikoptereket. A szakemberek elsősorban azt igyekeztek megakadályozni, hogy a csaknem 300 méter széles tűzfront elérje a nádast és a közeli lakott területeket elválasztó főutat.
 
„Nagy terület égett már le. A tüzet erősíti a feltámadó szél is. Intenzív beavatkozásra volt szükség” – mondta Erwin Preiner, Sásony polgármestere.
 
A tűzoltók munkáját nehezítette, hogy az érintett területen nem volt vízforrás, így az oltáshoz először hosszú tömlőrendszert kellett kiépíteni. Szerda délutánra már több mint hét futballpályányi terület vált a lángok martalékává.
 
A küzdelem egész éjjel folytatódott. A sötétség beállta után a helikopterek reggelig nem tudták folytatni a munkát. A tűzoltóknak a folyamatosan változó irányú szél ellenére így is sikerült megállítaniuk a település felé tartó lángokat.
 
A hadsereg szóvivője csütörtök délelőtt közösségi oldalán jelentette be, hogy a tűzoltásban részt vevő két helikopterük küldetése véget ért. A lángokat sikeresen eloltották, de a becslések szerint legalább kétszáz hektárnyi védett nádas pusztult el.
 
Forrás: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek