Hírek / Közélet

Legalizálják a marihuánát egy európai országban

2021. október 23. 07:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Európában elsőként legalizálják a kendernövény termesztését Luxemburgban. A törvényi szabályozás egyelőre a marihuána kis mennyiségű termesztésre és a személyes használatra terjed ki – jelentette be a luxembourgi kormány pénteken.
 
Háztartásonként legfeljebb négy tő termesztését engedélyezik a marihuána előállítására használható növényből. A kannabisz birtoklását és fogyasztását közterületen továbbra is tiltja majd a törvény.
 
Az intézkedés része annak a pénteken bemutatott csomagnak, amellyel a luxemburgi kormány a kábítószerekhez köthető bűnözéssel akarja felvenni a küzdelmet.
 
A kormány régóta tervezi, hogy törvényessé tenné a kendernövény termesztését, illetve a személyes használatú marihuána árusítását és fogyasztását, de a gyakorlati megvalósítás több ok – részben a koronavírus-járvány miatt – mindeddig késlekedett.
 
Az Európai Unió drogügynöksége (EMCDDA) szerint az apró monarchia úttörő szerepet tölthet be Európában a marihuána-használat dekriminalizálásában.
 
Az új intézkedéscsomag részeként ezentúl a legfeljebb 3 grammnyi kannabisz birtoklása és vásárlása esetén egyszerűsített büntetőeljárást alkalmaznak majd. Az erre az esetre eddig érvényben lévő 251-től 2500 euróig (91 ezertől 911 ezer forintig) terjedő pénzbírságot 25-től 500 euróig (9100-tól 182 ezer forintig) terjedő büntetésre csökkentik.
 
Ezenkívül fokozzák majd a rendőri jelenlétet, a rendőröket testkamerákkal látják el, és az iskolákban drogprevenciós programot indítanak.
 
A szomszédos Hollandiában az arra kijelölt úgynevezett coffee shopokban évtizedek óta legális a kannabisz árusítása, de a kenderfélék termesztése törvénybe ütközik.
 
Forrás: MTI
Kép: sanantoniorecoverycenter.com


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner