Hírek / Kultúra

Ma lenne 70 éves Balázs Fecó

2021. március 2. 07:45 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Balázs Fecó a Neoton, a Taurus és Korál együttes tagja volt. A Maradj velem, Homok a szélben és az Érints meg című dalai a legismertebbek közé sorolhatók. Karrierje különlegessége volt, hogy minden korosztályt meg tudott szólítani zenéjén keresztül.
 
Családjában, se apai, se anyai ágon nem volt zenész. Gyerekkorában sokat focizott, de időt szakított a zongoraleckékre is. A zongoravizsgája előtti napon, egy meccsen eltörte a csuklóját, ami, ahogy ő mondta, „vízválasztó pont” volt az életében. Ezután feladta a focit, és életében előtérbe került a zene – olvasható korábbi, Balázs Fecótól búcsúzó cikkünkben.
 
Balázs Fecó zenéhez való viszonya a középiskolában is megmutatkozott, ugyanis a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zenekarának tagja volt.
 
Zenei karrierjét 1967-ben, a Neoton együttes tagjaként kezdte, majd 1972-ben Som Lajossal kivált a zenekarból, és megalapították a Taurust, az első magyar hard rock zenekart. A Taurus nem volt hosszú életű, ugyanis 1973-ban felbomlott az együttes.
 
Ezután Balázs Fecó két évig külföldön zenélt, majd hazaérkezése után, 1976-ban Koncz Zsuzsa zenekarába került. Erre építve Fecó megalapította a Korál együttest. A zenekar maradt a hard rock vonalán, ám ennek dallamosabb változatát játszotta.
 
A zenekar egyre nagyobb hírnévre tett szert, és óriási sikert ért el a Homok a szélben című dallal az 1981-es Táncdalfesztiválon. A dallal az együttes megnyerte az idősebb korosztályokat is, amiről Fecó egy interjúban így vélekedett: „már abban is különböztünk a többi rockbandától, hogy megnyertük az akkori tinik szüleit is, és ez a mai napig megmaradt. Ránk nem volt jellemző a botrány, a balhé, mi csak zenéltünk.
 
Balázs Fecót egymás után hatszor választották meg az év legjobb billentyűsének, 1979 és 1984 között.
 
1986 után szólókarrierbe kezdett, miután feloszlott a Korál, majd tizenkét évvel később, 1997-ben újra összeállt a zenekar, és a Kisstadionban adtak egy koncertet, mely elnyerte az Év Koncertje címet.
 
Majd egy év múlva, 1998-ban a Budapest Sportcsarnokban koncerteztek, ahol az Újjászületés című új lemezüket mutatták be.
 
Nem mellesleg Balázs Fecó ebben az évben kapta meg a Liszt Ferenc-díjat is.
 
Utolsó nagylemezét 2000 tavaszán adták ki, A csönd évei címmel, mely Balázs Fecó három lemezének gyűjteményes válogatása. Érdekesség, hogy a nagylemezen hallható Balázs Fecó duettje Kovács Katival és Keresztes Ildikóval, a Forog a kerék és A csönd éve című dalban.
 
Balázs Fecó 2020. november 26-án a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt hunyt el. Az énekest szűk körben 2020. december 11-én búcsúztatták el az Óbudai temetőben. A zenész 69 éves volt.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner