Hírek / Kultúra

Ma van a karácsonyi ünnepkör zárónapja: Vízkereszt

2022. január 6. 07:15 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Vízkeresztkor, a karácsonyi ünnepkör zárónapján Jézus három megjelenésére emlékezünk. A vízkereszti népszokások egyike volt, hogy elődeink ezen a napon szedték le a karácsonyfát, ami a karácsonyi ünnepkör végét és a farsangi mulatságok kezdetét szimbolizálta. 
 
Vízkereszt napja a 4. század elején kezdett a keresztények körében terjedni a háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának, Jézus születésének és keresztségének, valamint a kánai menyegzőnek az ünnepeként. A nyugati kereszténységben január 6. vízkereszt, a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe.
 
A karácsonyi ünnepek zárónapja, ezután kezdődik a farsangi időszak.
 
A 19. század közepén terjedt el, hogy ha vízkereszt éjjelén még fent vannak a karácsonyfadíszek, akkor egész évben úgy kell maradniuk. A néphagyományok szerint korábban sem bonthatjuk le a fát, mert az balszerencsét hoz.
 
A vízkereszt ünnepéhez kötően a magyarság körében különböző népszokások alakultak ki, melyek közül ma már csak az él, hogy ekkor szokás leszedni a karácsonyfát. Bár sokan az ünnepi hangulatot addig őrzik, ameddig csak lehet, és ameddig bírja a fa, de vannak, akik már egy-két nappal karácsony után elteszik a díszeket.
 
A katasztrófavédelem szerdán figyelmeztetést adott ki, melyben azt javasolja, hogy óvatosan szedjük le karácsonyfát, hiszen a kiszáradt fa akár tűzveszélyes is lehet.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: makohirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner