Hírek / Közélet

Magyar GDP – egész Európában az egyik legjobb adat, még az elemzőket is meglepte

2022. május 18. 06:30 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Több mint 8 százalékkal nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben, 2021 első negyedéhez képest. Ez egész Európában az egyik legjobb adat, meglepte az elemzőket is. Természetesen azért is ilyen jelentős a GDP-emelkedés, mert egy éve még korlátozások, tiltások voltak érvényben a világjárvány miatt, idén ezek már nem lassították a gazdaságot. A jövő már borúsabb, a háború és a globális inflációs válság biztosan lassítja majd a növekedést, ha az unió valamilyen formában áterőlteti az olaj- és gázembargót, ez pedig kritikus helyzetet okozhat – hangzott el az M1 Híradójában.

Szakértők szerint idén ismét rekordközeli szezont zárhat az idegenforgalmi ágazat. És ez már az első negyedéves GDP adatokon is meglátszik.

„8,2 százalékkal erősödött a magyar gazdaság az év első 3 hónapjában. Továbbra is válságálló a magyar gazdaság” – így kommentálta közösségi oldalán a bruttó hazai termék első negyedéves számait a pénzügyminiszter. Varga Mihály szerint a számok azt jelzik, hogy a kormányzati intézkedések eredményesen tompították a háború hatásait.

„Hazánk továbbra is az uniós növekedési rangsor élmezőnyében van, a háború és a szankciók hatásai azonban a magyar gazdaság növekedését is veszélyeztetik. Azon dolgozunk, hogy biztonságos növekedési pályán tartsuk a gazdaságot, megőrizzük a stabilitást és megvédjük az elért eredményeket” – mondta a pénzügyminiszter.

A jelenleg adatszolgáltató uniós tagállamok közül a magyar GDP adat a negyedik legjobb. Az uniós átlagot, vagyis az 5,2 százalékot bőven meghaladja a magyar adat. De a német, az szlovák, a cseh és a svéd adatsornál is jobb a magyar.

    A mostani 8,2 százalék a második legmagasabb negyedéves adat. Ennél csak a tavalyi második negyedéves 17,6 százalék volt jobb az elmúlt 12 évben.

„A szolgáltatások közül mindképpen kiemelhető a turizmus, vendéglátás illetve a szállítási szolgáltatások” – értékelte a KSH friss számait a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője. Regős Gábor szerint az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, a kőolaj-feldolgozás és a villamos-berendezések gyártása húzta a gazdaságot. A piaci szolgáltatások közül pedig főleg a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és a szállítás.

„A mai kedvező adat azért fölfelé viszik az előrejelzéseket, éves szinten most olyan 5 százalékos bővülésre számítunk, persze itt nagyon nagy kérdés, hogy a koronavírus milyen hatásokkal jár majd, mit hoz majd a gazdasági életbe, mennyire nehezíti majd a termelést” – fogalmazott Regős Gábor.

A szakértő szerint a kedvező GDP-adat kapcsán az is megállapítható, hogy a költségvetés bevételei a vártnál kedvezőbben alakulhatnak, ami segíti az idei hiánycél elérését.


Forrás: M1, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek