Hírek / Közélet

Magyarország lábalhat ki először a koronavírus okozta válságból a régióban

2021. május 4. 06:40 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

A londoni Capital Economics szerint a térségben Magyarország lehet az első, aki talpra áll a koronavírus okozta válságból. Idénre 4, jövőre akár 6 százalékos GDP növekedést jósolnak nekünk. Ha ez beválik, Magyarország igen jól sikerülhet ez az év. De hogy ezt mikre is alapozzák, arról Csath Magdolna, közgazdász beszélt, akit Szentgáli Edit kérdezett.

Idén 4,3, jövőre pedig 5,2 százalékos lehet Magyarországon a gazdasági növekedés – derül ki a Magyarország által az Európai Uniónak küldött úgynevezett Konvergencia Jelentésből. Idén még 7,5 százalékos költségvetési hiánnyal számolnak, ugyanakkor a következő években folyamatosan csökkenni fog. Csath Magdolna közgazdászt Szentgáli Edit kérdezte, amit a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában hallhattak.

A héten a londoni Capital Economics előrejelzése is foglalkozott a magyar gazdasággal, eszerint a régióban elsőként Magyarország lábal ki először koronavírus járvány okozta válságból.

A Capital Economics szerint a GDP mutató alapján 2021-ben 4 százalékos, 2022-ben pedig akár 6 százalék körüli növekedés is várható. Ennek az oka az lehet, hogy gyorsabban és korábban nyitunk, mint más országok. Ez gyors növekedést indíthat be a vendéglátásban, a turizmusban és az ezekhez kapcsolódó ágazatokban.

A másik ok a korábbi adatok lehetnek, ugyanis annyira nem csökkentek a beruházások Magyarországon a válság alatt sem (főként az építőiparban). Ez állami beruházásoknak, de a magánszférában a lakásépítés- és felújításnak is köszönhető. Bár voltak kiugróan rossz adatok, de a tendencia mégsem olyan rossz. Az online oktatásra és az online munkára való átállás megerősítette az infokommunikációs ágazatot, és a pénzügyi szektorban a hitelezés folytatódott.

Mindez azt eredményezte, hogy voltak ágazatok, amelyek kevésbé szenvedték meg a válságot, és voltak, amelyek még jól is jártak vele. Csath Magdolna szerint a Capital Economics ezek együttesére építette kijelentését.

A továbbiakban rendkívül fontos az, hogy hogyan fog alakulni a kereslet. Eddig nem csak a kereslet, de a kínálat is leállt, azonban ha újra működni fog a turizmus és a vendéglátás, kulcsfontosságú lehet, hogy például mikor térnek vissza a külföldi vendégek, a külföldi kereslet. Fontos továbbá, hogy hogyan fog alakulni a munkanélküliség, mert ez is érinti a fogyasztást.

Ha nincs következő hullám, és az emberek bizonytalansága is csökken, jobban mernek majd menni is. Ez azonban inkább csak nyáron fog beindulni, és a gazdasági hatás kicsit később érződik.

Így a gazdaság erőteljesebb beindulása a harmadik vagy negyedik harmadévre, azaz a második félévre várható.

„Minden vállalati kategóriában volt elbocsátás, de inkább a közepes, nagyobb szektor, amelyik úgy érzi, hogy hamarosan fel tud venni új munkaerőt. Nem tudjuk, hogy konkrétan hány százaléka a kisvállalkozásoknak tényleg nem fognak újranyitni,de a minta alapján lehetett bizonytalanságot érzékelni a mikro- és a kiscégek esetében” – mondta Csath Magdolna a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett felmérésük alapján.

A közgazdász szerint fontos megőrizni azt a gazdasági előnyt, amit ezzel a gyors talpraállással szerezhetünk a régióban. Fontos a beruházások szerepe, amire nagyon sokat költünk, de kulcskérdés lesz, hogy mekkora lesz ezeknek a megtérülése, és mennyire kerülnek olyan helyekre, amelyek versenyképesek tudnak lenni az új gazdaság körülményei közepette is.

„Továbbá kulcskérdés lesz a munkaerő továbbképzése is, hogy mekkora lesz a hadra fogható, jól felkészült, magas képzettségű ember” – tette hozzá.


Forrás: hirado.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek