Hírek / Közélet

Majdnem a duplájára drágul a távfűtés Bécsben

2022. június 9. 06:35 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

A fűtőolaj és a gáz árának közelmúltbeli erőteljes emelkedése után a távfűtés is drágul, ez a bécsi magánfogyasztók csaknem kétharmadát érinti – közölte a Wien Energie, Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatója.

Michael Strebl, a társaság igazgatótanácsának elnöke úgy fogalmazott, „nincs más választásunk, ez a globális energiaválság és a példátlanul magas nagykereskedelmi árak következménye, ráadásul az inflációt tovább fokozta az ukrajnai orosz invázió, és sajnos nem látszik az alagút vége” – számolt be az osztrák közszolgálati média, az ORF.

Az osztrák gázárindex 2021 júniusához képest több mint 420 százalékkal emelkedett.

Ha a Wien Energie hivatalos árkiírás-kiigazítása iránti kérelmének helyt adnak, a távfűtés ára a következő fűtési szezonban 92 százalékkal emelkedik, ami egy átlagos bécsi háztartásnak havonta körülbelül 45 euró többletköltséget jelent.

Strebl közölte: „nincs mit szépíteni. Az áremelkedés drasztikus, egy megoldás van csak, ki kell szállnunk a gázból. Ez pedig csak a megújuló hőtermelésbe történő nagyarányú beruházásokkal érhető el. Megfelelő gazdasági stabilitásra van szükségünk, el kell kerülnünk a pénzügyi veszteségeket. Ez rövid távon drága lesz, hosszú távon azonban megéri, mind a pénztárcánk, mind pedig az éghajlat szempontjából,” A tervek szerint 2040-re a bécsi távfűtés klímasemlegessé válhat, és függetlenedik a drága gázimporttól is.

A Wien Energie egyébként a következő öt évben egymilliárd eurót fektet az átállásba, és több mint 600 millió eurót fordít a nagy méretű hőszivattyúk üzembe állítására. A társaság amúgy február 1-jén már emelte a gázárakat, január 1-jén pedig a villamosenergia-árakat.
Elképzelhetetlen botrányról beszél az ellenzék

Az ellenzékben lévő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Dominik Nepp elképzelhetetlen botránynak nevezte a tervezett emelést, és Michael Ludwig, Ausztria Szociáldemokrata Pártjának (SPÖ) tagja, Bécs polgármestere bukásáról beszélt. Nepp követelte „a vörös árdrágítás azonnali leállítását”.

A bécsi Zöldek pártelnökei, Judith Pühringer és Peter Kraus követelték „a fosszilis tüzelőanyagok árlavinájának azonnali megállítását”, alapvető energiabiztonságot, azaz az alacsony jövedelmű bécsiek számára ingyenes alapszintű áram- és hővásárlást, valamint energiautalványt minden bécsi számára.

„A bécsi városvezetésnek kötelessége segíteni a bécsieken, a távfűtés árának antiszociális emelését azonnal meg kell állítani” – közölte Karl Mahrer, az Osztrák Néppárt (ÖVP) tartományi pártelnöke.
Magyarországon a rezsicsökkentés továbbra is védi az embereket

Magyarországon 2013 óta jogszabályok rögzítik és tartják fixen a magyar fogyasztók által fizetendő villamosenergia és földgáz árát. Elemzések szerint 2013 és 2021 között így összesen már több mint 2600 milliárd forintot spórolhattak a magyarok a rezsicsökkentéssel. Ennek megvédésére vállalkozott a kormány május utolsó hetében.

Orbán Viktor miniszterelnök akkor bejelentette, hogy egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot hoznak létre, amelyeket a bankok és a multicégek extraprofitjának megadóztatásával töltenek fel.

Múlt héten három napos kihelyezett ülést tartott a kormány Sopronban, ahol a részletszabályokat is elfogadták. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint az alapok célja, hogy a kormány a továbbiakban is megvédje a magyar lakosságot a drasztikusan emelkedő energiaáraktól, és az ország biztonságának megerősítéséhez folytassa a haderőfejlesztést.


Forrás: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek