Hírek / Közélet

Már a Volánbusszal is számolhatnak az utazástervezők

2022. július 10. 07:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

A Volánbusz is elérhetővé tette menetrendi adatbázisát a fejlesztők számára – jelentette be a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szombaton közösségi oldalán.
 
Vitézy Dávid közölte: a Volánbusz az elmúlt években nemzetközi sztenderddé vált GTFS-formátumban tette közzé menetrendi adatbázisát. Megjegyezte: az adatbázis naponta frissül, szabadon felhasználható és díjmentesen elérhető a Volánbusz honlapján.
 
Vitézy Dávid azt írta, a GTFS-információk (General Transit Feed Specification) nyilvánossá tétele lehetővé teszi, hogy bárki meg tudja jeleníteni a Volánbusz menetrendi adatait saját utazástervező szoftverében.
 
„Így új lehetőségek nyílnak az autóbuszos közlekedési információkat használó alkalmazások fejlesztésére” – jegyezte meg. Az államtitkár hozzátette: „a GTFS formátum olyan adatbázis-szerkezetet definiál, amellyel tetszőleges tömegközlekedési hálózat adatai kezelhetők”.
 
Emlékeztetett: egy évtizeddel ezelőtt az általa akkor vezetett Budapesti Közlekedési Központ elsőként tette az utazástervezők számára nyílttá és elérhetővé a GTFS-adatokat, és azóta már a MÁV-START, a GYSEV és a MÁV-HÉV is megnyitotta hasonló adatbázisát.
 
Forrás: MTI
Kép: Wikipédia


next 5

A mi világunk

Hírek