Hírek / Közlekedés és kék hírek

Már érvényesek a vármegye- és országbérletek, hamarosan Budapestre is kiterjesztik hatályukat

2023. május 2. 06:30 Közlekedés és kék hírek | Szerző: Fazekas Gábor

Május 1-jétől utazhatunk az új bérletekkel. Egyelőre csak a vonatokon és a távolsági buszokon fogadják el, de a tervek szerint hamarosan a helyi tömegközlekedésben is használhatják majd az utazók.
 
Veszprémi munkahelye miatt vált újfajta bérletet Nagy Mária. Azt mondja: akkor is sokat buszozik, ha nem dolgozni megy.
 
„Veszprém vármegyei bérletet vásároltam, Balatonalmádiban lakom, itt Veszprémben dolgozom, de mivel a családom Veszprém megyében is lakik, nekem nagyon hasznos lesz ez a bérlet. Tudok menni Pápára, Ajkára, bárhová” – mondta az M1 híradójának Nagy Mária.
 
Sokan már az okostelefonjaikon mutatják fel a bérletüket a buszon vagy a vonaton, de még így is sokan vannak, akik a pénztáraknál állnak sorba.
 
A teljes árú vármegyebérlet 9450 forintba kerül, de ugyanezt a bérletet a nappali tagozatos diákok csupán 945 forintért válthatják meg.
 
Az országbérlet 18 900 forintba kerül, de a diákok ezt is a tizedéért, vagyis 1890 forintért válthatják meg. A közlekedésért felelős államtitkár szerint az új rendszer sokak számára előnyös.
 
„Ez a bérletrendszer olcsó, egyszerű és igazságos. Olcsó, mert egy fél tank üzemanyag árából tudunk venni egy országbérletet, hiszen 18 900 forint egy országbérlet ára, míg egy vármegyebérlet 9450 forintba kerül, és egyszerű, mert nagyon könnyen hozzáférhető” – mutatott rá Nagy Bálint.
 
A bérletek online a MÁV applikációban, a jegypénztárakban és az automatákban is megválthatók, hétfőtől pedig már a Volánbuszok fedélzetén is.
 
Néhány napja már több mint 1100 helyen is elérhetőek ezek az új és olcsóbb bérletek.
 
A fővárosban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) értékesítési pontjain nemcsak az ország, hanem a Pest vármegyei bérletek is megválthatóak.
 
A cél, hogy az ingázók minél többen válasszák autó helyett a közösségi közlekedést.
 
A MÁV–Volán-csoport tájékoztató portált is indított orszagberlet.hu címen. A weboldalon az új bérlettípusok előnyeiről és használati feltételeiről olvashatnak az utasok.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: mfor.hu


next 5

A mi világunk

Hírek