Hírek / Sport

Már lobog az olimpiai láng a kínai fővárosban

Október 21. 08:15 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

Megérkezett a 2022-es téli olimpia lángja Pekingbe. A lángot repülőgéppel szállították a kínai fővárosba a görögországi Olümpiából, ahol hétfőn a hagyományos ceremónia keretében gyújtották meg.
 
A Xinhua hírügynökség beszámolója szerint a lángot ünnepélyes keretek között köszöntötték a pekingi olimpiai toronynál, a Nemzeti Stadion közelében. A láng a tervek szerint egyelőre ott marad, majd több kínai városba is elviszik, hogy „terjessze az olimpizmus szellemét és arra bátorítsa az embereket, hogy minél többen űzzék a jeges-havas sportágakat”.
 
Február 2. és 4. között rövid futást is tartanak a lánggal, közvetlenül a 4-én sorra kerülő megnyitó ünnepség előtt.
 
A téli olimpiára külföldről nem érkezhetnek szurkolók, és az egész eseményt szigorú koronavírus elleni intézkedések kíséretében bonyolítják le.
 
A téli játékokra február 4. és 20. között kerül sor, Peking ezzel az első olyan város lesz, amely nyári és téli olimpiát egyaránt rendezhet.
 
A pekingi téli olimpia lángja hétfőn lobbant fel. A ceremóniára a hagyományoknak megfelelően Olümpiában került sor, de a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül. Ezúttal is a nap sugarait használták az olimpiai láng meggyújtásához Héra templomában, az ókori játékok bölcsőjében.
 
Xanti Georgiu színésznő görög papnőnek öltözve gyűjtötte össze a sugarakat egy parabolatükör segítségével.
 
Az eseményen Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy a járvány miatt még mindig nehéz időszakban a pekingi téli olimpia újabb lehetőséget teremt arra, hogy a világ népei a béke, a barátság és a szolidaritás jegyében találkozzanak.
 
A hosszabb staféta ezúttal elmaradt görög földön, a lángot három futó vitte fel Athénban az Akropoliszra, mielőtt útjára indították Pekingbe.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek