Hírek / Közélet

Már oltják a gyerekeket Spanyolországban is

2021. december 16. 06:45 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Spanyolországban felgyorsították a koronavírus elleni oltási kampányt a közelgő ünnepi időszakra tekintettel, bővítették a harmadik, emlékeztető oltásra jogosultak körét, és elindították az 5–11 év közötti gyermekek oltását – jelentette be szerdán Carolina Darias spanyol egészségügyi miniszter.
Elmondta, hogy a gyerekek oltási kampánya mintegy 3,3 millió kiskorút érint.
 
Az emlékeztető oltással kapcsolatban kiemelte, hogy míg korábban a harmadik vakcinadózist csak az egészségügyi dolgozók, a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók és a 60 évesek és ennél idősebbek vehették fel, most már 50 éves kortól is kérhető a harmadik oltást.
 
Leszögezte, hogy az oltási kampány felgyorsítására elsősorban az ünnepek miatt van szükség, hogy így is csökkentsék a társadalmi érintkezés veszélyeit.
 
Spanyolországban nagy társadalmi támogatottsága van az oltásnak, a 12 évesnél idősebbek csaknem 90 százaléka teljesen oltott.
 
Az egészségügyi hatóságok szerint a lakosság hét százalékát kitevő, 11 év alatti gyerekek oltására elsősorban a fertőzés terjesztésének megakadályozása miatt van szükség. Az ebben a korcsoportban terjedő fertőzési ráta kéthetes időintervallumban 667 regisztrált fertőzés 100 ezer lakosra vetítve. Ez a szám magasabb az országos átlagnál, amely 441 fertőzést jelent 100 ezer főre.
 
Szerdán az országban 27 140 új fertőzést regisztráltak, ez július vége óta a legmagasabb érték, illetve 77 halálozást jegyeztek fel. Ugyanakkor a kórházak leterheltsége nem akkora, mint az előző járványhullámok alatt. November végén az Antena3 országos kereskedelmi televízió azt közölte, hogy a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek többsége oltatlan.
 
A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerdai adatai szerint Spanyolországban a pandémia kezdete óta 5 366 128 fertőzöttet és 88 542 halálos áldozatot regisztráltak.
 
Forrás: MTI
Kép: euronews.com


next 5

A mi világunk

Hírek