Hírek / Egyéb/Archív

Már több mint 100 dohányos vett részt tüdőrákszűrésen Hódmezővásárhelyen

2022. június 4. 11:01 Egyéb/Archív | Szerző: Megyeri József

A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézménye a hatékony szűrési és prevenciós programok fejlesztése és tesztelése című, ROHU-450 kódszámú projekt keretein belül alacsony dózisú CT készülékkel történő tüdőrákszűrő pilot programot valósít meg a dohányzó lakosok körében.

A NEAK adatai alapján hazánkban évi 6500 lakost veszítünk el a tüdő rosszindulatú daganata okozta halálozás miatt. 2014-2018 között a hódmezővásárhelyi járásban 483, a makói járásban 335 fő hunyt el (NEKIR) ebben a betegségben. A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján évente kb. 6000-8000 fő körül mozog Magyarországon az újonnan felfedezett tüdődaganatos páciensek száma. A tüdőrák kialakulása 85-90%-ban a dohányzás következményének tulajdonítható. A KSH legutóbbi adatai szerint a magyar nők 22,3%-a, míg a férfiak 27,3%-a dohányzik. Ezekre az adatokra válaszolva alakította ki az intézmény a tüdőrákszűrő programot a projekt keretein belül.

2019. december és 2021. október között a HUNCHEST II. Országos Korányi Pulmonológiai Intézet által szervezett tüdőrákszűrési programot, melyben az intézményünk is részt vett. A program zárultával a ROHU-450 projekt keretén belül, a tapasztalatokat figyelembe véve folytattuk a megkezdett szűréseket. A tüdőrák korai időszakában történő felismerése érdekében a projektből beszerzésre került egy alacsony dózisú CT készülék, amely jelenleg a legalkalmasabb diagnosztikai eszköz kisméretű daganatok felismerésére. Legnagyobb előnye abból adódik, hogy mérsékelt sugárterheléssel, kontrasztanyag használata nélkül alkalmazható. A szűrővizsgálaton azok az érintettek vehetnek részt, akik 50-74 közötti életkorban vannak, körülbelül 20 éve dohányoznak, vagy 15 éven belül szoktak le a dohányzásról, de legalább 20 éve napi egy doboz cigarettát szívnak, vagy szívtak. A szűrésre a beválogatást háziorvosok végzik a vizsgálatok szakmai protokolljának betartása érdekében. A projekt keretében ez idáig 114 CT vizsgálatra került sor, 21 dohányosnak további vizsgálatot javasoltak a radiológusok.

A tüdőrákszűrési programot népegészségügyi elemzés követi, amely során az eredmények ismeretében szakmai ajánlások kerülnek megfogalmazásra a témával kapcsolatosan.

A tüdőrákszűrésre folyamatosan fogadja az intézmény a pácienseket. A háziorvosi beutalóval rendelkező dohányosok először, az EVP Egészségfejlesztési Iroda munkatársai által történő adategyeztetésre érkeznek, majd ezt követi a CT vizsgálat. A vizsgálatok kapcsán felajánljuk a dohányzásról leszokást támogató programunkat is a dohányosoknak.

A tüdőrákszűrésre beutalóért a háziorvosoknál lehet jelentkezni, további tájékoztatást pedig az EVP Egészségfejlesztési Iroda elérhetőségein a 62/532-368-as számon, vagy az efi-hodmezovasarhely@evp.hu e-mail címén kaphatnak az érdeklődők. 


next 5

A mi világunk

Hírek